Ексклюзиви
четвер, 09 грудня 2021 05:54

Вперше з 1995 року. Держава перевірить доходи у українців

Вперше з 1995 року. Держава перевірить доходи у українців
Перевірять скільки заробляють українці. Фото: РБК

Податкова служба почне перевіряти доходи українців, починаючи з 1995 року.

Це відбудеться після завершення нульового декларування, в інтерв'ю "Новому времени" розповів голова Міністерства фінансів Сергій Марченко.

"Всі повинні розуміти, що за декларуванням мають одразу йти непрямі методи оподаткування. Ми зараз розробляємо відповідний законопроєкт, у нас уже фактично є готовий концепт", – сказав міністр.

Марченко пояснив, що непрямі методи оподаткування передбачають після податкової амністії проведення податкової оцінки операцій фізосіб. Йдеться про придбання об'єктів нерухомості чи дорогих речей без задекларованих доходів.

"Якщо є факт купівлі великого об'єкта нерухомості, а задекларованих доходів немає, і амністію людина не проходила, тобто вона не показала своїх реальних доходів, з яких чомусь не були сплачені податки... Наслідком цього буде те, що податкова має донарахувати суму несплачених" податків", – зазначив голова відомства.

Несплачені податки буде донараховано не на всю вартість покупки, а на різницю між задекларованими доходами та вартістю придбання.

Система непрямого оподаткування працюватиме автоматично: у момент реєстрації угоди про купівлю-продаж, інформація з'являється у податковій, а та вже перевіряє інформацію. Якщо немає підстав, людину турбувати не будуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці тримають "під подушкою" до $35 млрд

Добровільну декларацію в електронній формі подає особисто декларант. До її подання готівку потрібно розмістити у банках України. Подати декларацію можна до 1 вересня 2022 року. Наразі українці добровільно задекларували понад 250 мільйонів гривень.

Зараз ви читаєте новину «Вперше з 1995 року. Держава перевірить доходи у українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути