Ексклюзиви
четвер, 02 серпня 2018 11:12

Водіїв попередили про нове подорожчання бензину

Водіїв попередили про нове подорожчання бензину
Якщо нафта дорожчає на 1%, то вартість бензину зростає на 10 коп./л через два тижні. Водночас якщо долар дорожчає на 1 грн, це призводить до підняття цін на бензин і дизпаливо на 60 коп./л через два тижні. Фото: Економічна правда

У перші дні серпня заправити повний 48-літровий бак авто А95+ бензином тепер на 9,5 грн дорожче, ніж минулого місяця.

У травні після санкцій США проти Ірану ціни на бензин трохи виросли. Вже у червні почали знижуватися. Весь липень вартість пального залишалася стабільною. 1 серпня бензин і дизпаливо в мережах АЗС ОККО і WOG подорожчали на 50 коп./л, пише Сегодня.

Україна імпортує паливо з Білорусі, Росії та Литви. Тому ціни на бензин залежать від вартості пального у цих країнах.

Також на подорожчання бензину впливає курс валют. Мережі АЗС купують паливо за долари або євро, але прибуток отримують у гривні.

"Лише через просідання гривні ціни можна піднімати вже на 40-50 копійок. Якщо врахувати, що в останні тижні подорожчали нафтопродукти на кордоні на 2%, то це ще 20 копійок. Тобто економічно обґрунтованим є підвищення цін палива десь 60-70 копійок вже сьогодні", - говорить директор спеціальних проектів Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев.

За його словами, ціни все ж таки можна було притримати. Скоріше за все, мережі АЗС готуються, що гривня і далі буде падати.

"Драйвером зростання цін є компанії з преміум сегментом. Сьогодні вони першими це зробили. Ми очікуємо, що завтра-післязавтра по регіонах, можливо, не на 50 копійок, але на якийсь відсоток буде подорожчання", - говорить Олександр Сіренко, аналітик консалтингової компанії UPECO.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні подорожчав газ для автомобілів

"У серпні ми очікуємо продовження повзучої девальвації гривні та поступового підвищення вартості сирої нафти на світовому ринку через зростання попиту. Якщо вартість нафти підвищиться до 78 доларів за барель, а курс долара складе 27,5 гривні, то ціни на паливо в Україні можуть підвищитися на 4-5% за підсумками місяця. Це відбувається через скорочення нафтопереробки в Україні, як наслідок завозяться готові імпортні нафтопродукти з високою доданою вартістю", - каже Вадим Бардась, інвестаналітик European Analytical Centre.

Геннадій Рябцев наголошує, якщо нафта дорожчає на 1%, то вартість бензину зростає на 10 коп./л через 2 тижні. Водночас якщо долар дорожчає на 1 грн, це призводить до підняття цін на бензин і дизпаливо на 60 коп./л через 2 тижні.

За прогнозом Мінекономрозвитку на 2019-2021 роки, за підсумками 2018-го очікується зниження курсу гривні з 28,1 грн/дол. до 28,5 грн/дол. із подальшим ослабленням її до 29,4 грн/дол. наприкінці 2019-го. За розрахунками МЕРТ, гривня девальвує до 30,7 грн/дол. до кінця 2021 року.

Зараз ви читаєте новину «Водіїв попередили про нове подорожчання бензину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути