Ексклюзиви
вівторок, 25 вересня 2018 14:24

"Виключно у межах закону" - у ДФС розповіли, що будуть робити з банківськими даними

"Виключно у межах закону" - у ДФС розповіли, що будуть робити з банківськими даними
ДФС планує ретельно вивчити ситуацію з малим бізнесом, де вже зараз бачить чимало проблем. Фото: Уніан

Отримання від банків інформації про відкриті рахунки фізосіб, які мають статус ФОП, - це лише перший крок з боку податківців. Вони планують прискіпливо вивчити ситуацію з малим бізнесом, де вже зараз бачать чимало проблем.

Про це написав у своєму блозі виконувач обов'язків заступника голови ДФС Євген Бамбізов.

"На підставі аналізу отриманих матеріалів вже можна стверджувати, що більша частина підприємців, які зареєстровані як ФОПи, не відкриває у банках рахунків для здійснення підприємницької діяльності. Просте питання: як тоді вони здійснюють таку діяльність? І проста відповідь: майже всі ФОПи мають рахунки, відкриті як для фізичних осіб – громадян. Отже, саме ці рахунки й використовуються для бізнесу. А це – відверте приховування справжніх оборотів цього бізнесу й класичне ухилення від податків", – написав податківець.

Він пояснив, що, отримуючи банківську інформацію, ДФС працює виключно у рамках закону й не порушує банківської таємниці: "Ми працюємо виключно у межах закону... Ми не порушуємо банківської таємниці. Та інформація, що ми отримуємо від банківських установ, надається за процедурою, визначеною Законом України "Про банки і банківську діяльність".

За словами Бамбізова, далі фіскали планують збирати та вивчати інформацію з інших джерел. А виявивши надмірну бізнес-фінансову активність ФОПа чи ФОПів, яка не відповідає звітній документації, що подається до фіскальних органів, податківці ініціюватимуть аудит цього кола підприємців. Під час якого – у разі необхідності – якраз і можуть звернутись до суду за розкриттям банківської таємниці.

Бамбізов наводить статистику, за якою податковий внесок ФОПів до бюджету в 15 разів менший внеску великих платників податків, які забезпечують біля 60% загального обсягу надходжень. При тому, що великих платників налічується лише 1000 по всій країні, а ФОПів – біля 2 млн.

"За вісім місяців поточного року великі платники скерували до Держбюджету 203,5 млрд грн. Натомість доля надходжень від ФОПів, яких загалом по країні маємо трохи не 2 млн, – це лише біля 4%. За ті ж таки вісім місяців ними сплачено 13,5 млрд грн…Й це при тому, що доля витрат, скерованих на податкові зобов'язання, у великих підприємств та у підприємців-спрощенців (які займають одну ринкову нішу та реалізують один і той вид продукції) абсолютно різна. Що створює на ринку неконкурентні умови", – відмітив Бамбізов.

Він також нагадав про ще одну проблему, яка є з ФОПами – неоприбуткування готівки: "На практиці це зловживання – джерело інших зловживань: і контрабанди, і формування штучного податкового кредиту. Що зрештою виливається у суттєве недоотримання платежів до Держбюджету", – підкреслив Євген Бамбізов.

Зараз ви читаєте новину «"Виключно у межах закону" - у ДФС розповіли, що будуть робити з банківськими даними». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути