Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 03:11

Валютні кредити будуть реструктурувати - Зеленський підписав закон

Валютні кредити будуть реструктурувати - Зеленський підписав закон
Валютні кредити буде реструктуризовано. Фото: Reuters

Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо споживчих кредитів, наданих в іноземній валюті" №1381-IX.

"Документ покликаний захистити позичальників, які отримали споживчі кредити в іноземній валюті, але не змогли своєчасно здійснювати платежі по цих кредитах, серед іншого, через збройну агресію проти України", - повідомляється на сайті Офісу президента.

Закон передбачає проведення обов'язкової реструктуризації боргів за споживчими кредитами, які були надані фізичним особам в іноземній валюті під заставу житла.

Реструктуризація буде проводитися на підставі заяви позичальника, яка подається кредитору. Конвертація боргів у гривні здійснюється за середнім курсом, а саме - середній курс між тим, який був на момент видачі кредиту, і тим, який буде на момент реструктуризації. Пропонується списати всі борги за неустойку, штрафи і пеню.

Раніше сплачена неустойка зараховується в погашення тіла та відсотків по кредиту; відсотки, нараховані до дня реструктуризації, перераховуються за ставками депозитів у відповідній валюті.

Після реструктуризації кредит повинен бути погашений протягом 10 років.

Відсотки за такими реструктурованих кредитом сплачуються за ринковою ставкою в національній валюті - український індекс депозитних ставок у гривні за 12-місячними депозитами плюс 1%. Кредит можна погасити достроково в будь-який момент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житло в Україні дорожчає: як змінилися ціни

Якщо президент Володимир Зеленський не накладе вето на закон, який передбачає реструктуризацію валютних іпотек, Україні загрожує нова хвиля банкопаду. Представники бізнесу впевнені, що Верховна Рада хоче списати борги не тільки середньостатистичним позичальникам, але і вельми забезпеченим людям. Йдеться про боржників, які оформили валютні кредити на придбання нерухомості значних розмірів і свідомо не виконують іпотечних зобов'язань.

Зараз ви читаєте новину «Валютні кредити будуть реструктурувати - Зеленський підписав закон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути