вівторок, 06 листопада 2012 09:12

В Україні зроблять платною реєстрацію сайтів із розширенням org.ua

В Україні зроблять платною реєстрацію сайтів із розширенням org.ua
Зараз org.ua є другою за популярністю в українській зоні. Фото: onua.com.ua

В Україні з 15 листопада 2012 року реєстрація доменного імені в зоні org.ua стане платною.

Про це повідомили вчора представники компанії "Хостмастер" - адміністратора національного домену - на зустрічі з учасниками ринку, повідомляє видання "Комерсант-Україна" в публікації "Зона торгівлі".

До цього протягом 12 років зареєструвати сайт із розширенням org.ua можна було безкоштовно, але тепер в ній зміняться адміністратор і правила делегування доменів. Плата становитиме близько 80 грн на рік, уточнила заступник директора компанії Nic.ua (другої за величиною українскої в країні) Марина Корецька.

Зараз org.ua є другою за популярністю в українській зоні після com.ua - на кінець жовтня в org.ua було зареєстровано 92,3 тис. імен (зростання за місяць - 2,8%). Імена в цій зоні реєструють переважно некомерційні організації, серед яких Федерація футболу України, Українська православна церква (Московського патріархату), фестиваль "Гогольfest".

За словами президента компанії "Інтернет Інвест" (володіє найбільшим в Україні доменним реєстратором imena.ua) Олександра Ольшанського, до 70% цих імен зареєстровані кіберсквоттерами або з метою підвищення рейтингу інших ресурсів в пошуковій видачі.

"Тривалий час зареєструвати ім'я в org.ua можна було, не вдаючись до послуг компаній-реєстраторів, а безпосередньо звернувшись із заявкою до адміністратора", - пояснив він. Для порівняння - при реєстрації такого імені через imena.ua стягувалася плата в 86,4 грн на рік.

З 15 листопада ресурси, які працюють у зоні org.ua, повинні будуть вибрати собі реєстратора, укласти з ним договір і внести річну плату.

"Мені здається, це допоможе істотно упорядкувати доменну зону, звільнити її від кіберсквотерів", - вважає Ольшанський.

У Nic.ua дотримуються іншої думки.

"Опитування на нашому сайті показало, що більшість користувачів домену не підтримують введення платної реєстрації, - каже Марина Корецька.- "Хостмастер" самовільно ввів плату, змінив адміністратора домена, не дізнавшись думку ринку. Ми будемо скаржитися на них в ICANN (міжнародна організація з регулювання доменного простору)".

Зараз ви читаєте новину «В Україні зроблять платною реєстрацію сайтів із розширенням org.ua». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути