пʼятниця, 26 липня 2013 10:28

В опозиції запропонували Пенсійному фонду брати кредити на соцвиплати

В опозиції запропонували Пенсійному фонду брати кредити на соцвиплати
Тетяна Слюз запропонувала залучити банківську систему до фінансування виплат пенсій. Фото: comments.ua

Пенсійний фонд (ПФ) може отримувати позики на покриття тимчасових касових розривів, пов'язаних з виплатою пенсій, у фінансових установах на договірних підставах без нарахування відсотків за використання цих коштів з обов'язковим їх поверненням.

З такою ініціативою виступила народного депутата від фракції "Батьківщина" Тетяни Слюз, зареєструвавши у Верховній Раді законопроект №3024 із змінами до Бюджетного кодексу, пише "Комерсант-Україна" в публікації "Пенсии под 0% годовых".

Порядок отримання та погашення таких кредитів має встановити Кабінет міністрів.

Нардеп запропонувала прибрати з Бюджетного кодексу нинішній механізм, коли тимчасові касові розриви ПФ фінансуються за рахунок безвідсоткових позичок з коштів єдиного казначейського рахунку (ЄКР).

Суть проблеми полягає в тому, що ПФ, крім коштів, закладених у держбюджеті на пенсійні програми (план на 2013 рік - 61 млрд грн) і покриття дефіциту (22 млрд грн), потребує ще позик на покриття касових розривів. Їх має давати Держказначейство "за рахунок вільних коштів єдиного соціального внеску" так, щоб це не впливало на проведення "своєчасно і в повному обсязі" інших платежів.

"Але в більшості випадків з метою недопущення заборгованості з виплати пенсій позики дають і тоді, коли на ЄКР залишається мало коштів, які не забезпечують навіть видатки державного та місцевих бюджетів", - йдеться в пояснювальній записці.

Слюз зазначила, що через банки виплачується 53% пенсій та держдопомоги. Оскільки не всі пенсіонери відразу ж знімають свої гроші з рахунків, фінансові установи "успішно їх використовують у своїх комерційних цілях, піднімають ліквідність рахунків, видають кредити".

Тепер же банкам запропоновано допомогти ПФ. Втім, в документі не уточнюється, як цей механізм може працювати, і чи будуть банки видавати кредити ПФ на виплату пенсій саме за рахунок коштів, перерахованих фондом на банківські рахунки пенсіонерів.

Зараз ви читаєте новину «В опозиції запропонували Пенсійному фонду брати кредити на соцвиплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути