пʼятниця, 08 вересня 2017 10:46

Усі енергетичні ринки живуть у формульному підході - Землянський

Усі енергетичні ринки живуть у формульному підході - Землянський
Експерт з питань енергетики Валентин Землянський сказав, що формульне ціноутворення на газ є вимогою міжнародних фінансових організацій. Фото: UkrMedia

Усі енергетичні ринки живуть у формульному підході, це стосується не тільки ринку вугілля або газу, але і ринку нафтопродуктів і скрапленого газу. Про це в ефірі "112 каналу" заявив експерт з питань енергетики Валентин Землянський.

"Усі формули по суті справи ідентичні. Вони прив'язані до зовнішніх ринків. До Середземноморського узбережжя, до Роттердаму, до котирувань Плацу. Тобто, до біржових котирувань. Плюс премія, якщо ми говоримо про автомобільний газ і нафтопродукти, або плюс доставка, якщо ми говоримо про вугілля і говоримо про газ", - сказав Землянський.

За словами експерта, різниця між газовою та вугільною формулами лише у впливі на тарифи для населення. "Різниця, якщо ми будемо брати вугільну і газову формулу, в тому, що вугільна формула визначає ціну на вугілля для промислових споживачів - "Роттердам+", а "Дюссельдорф+" визначає ціну для нас з вами, тобто він безпосередньо впливає на тарифи. Усередині принцип однаковий, тому що в газову формулу точно так само включена доставка від дюсельдорфської біржі до кордону України, незважаючи на те, що газ видобувається в Україні. Це принцип ринкового ціноутворення для будь-якого виду енергоносіїв, який використовують у країні", - зазначив він.

Валентин Землянський підкреслив, що поточна ситуація пов'язана з тим, що Україна не видобуває необхідний обсяг енергоресурсів для забезпечення власних потреб.

Експерт також зазначив, що формульне ціноутворення на газ є вимогою міжнародних фінансових організацій. "Що стосується ціноутворення на газ, це були домовленості, вони були передбачені в меморандумі з МВФ, і воно викристалізувалося в 2015 році з моментом приходу Гройсмана", - зазначив Землянський.

Зараз ви читаєте новину «Усі енергетичні ринки живуть у формульному підході - Землянський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути