Ексклюзиви
вівторок, 18 червня 2019 15:37

Усе готове до запуску нового ринку електроенергії з 1 липня - експерт

Усе готове до запуску нового ринку електроенергії з 1 липня - експерт
Кабмін ухвалив усю потрібну нормативно-правову базу, щоб енергоринок запрацював із 1 липня. Фото: Уніан

Врегульовані практично всі питання, потрібні для своєчасного запуску оптового ринку електроенергії. Про це на прес-конференції "Новий ринок електроенергії" повідомив економічний експерт Юрій Гаврилечко.

Зокрема, Кабінет міністрів ухвалив постанови про спеціальні зобов'язання на новому ринку електроенергії, що запроваджується з 1 липня 2019 року. Спецобов'язки щодо забезпечення населення електроенергією за фіксованою ціною покладені на держкомпанії "Енергоатом", "Укргідроенерго" й "Укренерго".

"Коли Кабмін приймає рішення про PSO (публічні спеціальні зобов'язання - ред.) і викуп 90% електроенергії, виробленої НАЕК "Енергоатом", за фіксованою ціною для того, щоб далі ця електроенергія передавалася на потреби населення, це якраз і є та публічна корисна діяльність, якою і повинен займатися Кабінет міністрів", - сказав Гаврилечко.

Гаврилечко акцентував увагу на тому, що реформа ринку електроенергії не тільки забезпечить стабільність тарифів для населення на найближчі 1,5 року, а й відкриє шлях до надання Україні макрофінансової допомоги від Євросоюзу.

"Отже, Кабмін прийняв всю необхідну нормативно-правову базу для того, щоб ринок запрацював. З 1 липня, швидше за все, він починає працювати. І як мінімум до 31 грудня 2020 року ціни для населення на електроенергію змінюватися не повинні. Україна в результаті виконує те, що ми взяли на себе зобов'язання в плані Третього енергопакету. І, отже, Україна виконує необхідну умову для отримання від Євросоюзу макрофінансової допомоги в сумі 0,5 млрд. євро", - зазначив економічний експерт Гаврилечко.

Нагадаємо, реформа ринку електроенергії проводиться в рамках імплементації Україною Третього енергопакету ЄС. Метою реформи є створення конкурентного оптового і роздрібного ринків електроенергії за європейською моделлю. Запровадження оптового ринку електроенергії з 1 липня 2019 року - умова надання Україні 2-го траншу макрофінансової допомоги від ЄС на суму 500 млн. євро.

Зараз ви читаєте новину «Усе готове до запуску нового ринку електроенергії з 1 липня - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути