понеділок, 11 квітня 2011 12:44

Уряд створить ще одну "зернову" монополію - ЗМІ

Уряд створить ще одну "зернову" монополію - ЗМІ

Слідом за фактичною монополізацією експорту зерна єдиним державним гравцем - компанією "ХлебІнвестбуд" - держава поширює свій вплив і на пов'язані з експортом допоміжні сервіси.

Про це пише портал "Дело" із посиланням на свої джерела.

Видання нагадало, що кілька місяців тому державній Аграрній біржі було передане монопольне право на реєстрацію всіх зовнішньоекономічних контрактів на торгівлю сільгосппродукцією, а нещодавно представники Мінагропроду заявили про плани щодо створення єдиної державної страхової аграрної компанії.

Тепер "дійшли руки" і до компаній, що надають послуги фумігації (знезараження зерна).

"Спроби монополізації? Так, ми можемо казати як мінімум про рух держави в цьому напрямі", - цитує видання директора фумігаційної асоціації Тамару Підберезняк.

За її словами, вперше про це стало відомо із поширеного повідомлення Державної продовольчо-зерновий корпорації, в якому та заявила про намір створити державну фумігаційну фірму у своїй структурі.

"Вони вже почали вести переговори з елеваторами, пропонуючи свої послуги", - підкреслила вона.

Поки це стосується тільки тих елеваторів, які раніше входили до ДАК "Хліб України", а потім дісталися ДПЗК, проте учасники ринку припускають, що надалі послуги держфірми будуть поширені й на інші підприємства.

"З досвіду можу сказати - щоб Фумігаційна компанія була рентабельною, їй потрібно співпрацювати з підприємствами в 3-4 областях. За рахунок тільки власних елеваторів Держпродкорпорація на такі показники не вийде. Тому логічно, що вони почнуть витісняти інших гравців", - сказала Підберезняк.

Вона зазначила, що фахівці асоціації написали для Держпродкорпорації аналітичну записку, в якій виклали бачення роботи ринку з урахуванням і державних, і приватних гравців, однак реакції на неї ДПЗК за два місяці так і не отримали.

"Безумовно ми насторожилися. Розіслали членам асоціації листи, в яких попередили їх про спробу витіснення з ринку і необхідності узгоджених дій", - зазначила голова асоціації.

Зараз ви читаєте новину «Уряд створить ще одну "зернову" монополію - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути