Ексклюзиви
понеділок, 21 серпня 2017 18:06

Урановий страйк не повинен стояти на шляху енергонезалежності України - Ніколаєнко

Урановий страйк не повинен стояти на шляху енергонезалежності України - Ніколаєнко
Глава партії "ОСНОВА" Андрій Ніколаєнко сказав, що кіровоградські шахти є першою ланкою в процесі забезпечення ядерним паливом українських атомних електростанцій. Фото: Forbes.ua

Зупинка роботи шахт держпідприємства "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" ("СхідГЗК") на Кіровоградщині сталася з надуманих причин, переконаний голова партії "ОСНОВА", колишній очільник Кіровоградської облдержадміністрації (2013-2014) Андрій Ніколаєнко. Політик спільно з народним депутатом Сергієм Тарутою має намір ініціювати запит до відповідних органів для розблокування роботи підприємства.

"Ситуація з шахтами "СхідГЗК" на Кіровоградщині - доказ повного нерозуміння владою стратегічної важливості цього підприємства для економіки та енергетичної безпеки держави", - зазначив Ніколаєнко на своїй Facebook-сторінці.

На його думку, непродовження спецдозволу на користування надрами - недостатня підстава для позбавлення роботи понад 4 тис., а в перспективі і 10 тис. працівників держпідприємства.

Крім того, саме кіровоградські шахти є першою ланкою в процесі забезпечення ядерним паливом українських атомних електростанцій, підкреслив Ніколаєнко. "Замість того щоб розвивати виробництво уранового концентрату, будувати завод із виробництва ядерного палива, влада своїми діями змушує втрачати навіть існуючу частину циклу", - заявив Ніколаєнко.

Голова партії "ОСНОВА" Андрій Ніколаєнко спільно із засновником партії, народним депутатом Сергієм Тарутою направлять запит до Державної служби геології і надр, а також у профільне міністерство - з метою прискорити видачу спецдозволу і розблокувати роботу держпідприємства.

"СхідГЗК" - єдине в Україні та найбільше в Європі підприємство з видобутку й переробки уранової руди.

Щорічні потреби українських АЕС в концентраті урану складають близько 2,4 тис. тонн, у той час як його внутрішнє виробництво ДП "СхідГЗК" становить близько 1 тис. тонн.

Зараз ви читаєте новину «Урановий страйк не повинен стояти на шляху енергонезалежності України - Ніколаєнко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути