середа, 22 листопада 2017 10:30

Покращення макроекономічної ситуації стало драйвером зростання ціни євробондів українських компаній - ЗМІ

Покращення макроекономічної ситуації стало драйвером зростання ціни євробондів українських компаній - ЗМІ
Експерти кажуть, що єврооблігації деяких українських компаній протягом останніх двох років показують синхронну позитивну динаміку, так як ризики України знижуються. Фото: fdlx.com

Синхронність динаміки котирувань боргових інструментів найбільших українських емітентів говорить про те, що ключовим драйвером українських євробондів ще довго залишатиметься макроекономічна ситуація в країні. Про це пише "Апостроф".

З моменту зниження в 2014 році Міжнародним рейтинговим агентством Moody's Investors Service рейтингу єврооблігацій України, що спричинило обвалення котирування євробондів українських промислових холдингів, вартість їх боргових інструментів чутливо реагує на суверенні рейтинги країни.

Видання зазначає, що внутрішньогалузеві фактори на вартість євробондів практично не впливали. Так, за даними засновника Фонду енергетичних стратегій Юрія Корольчука, з моменту набрання формули "Роттердам+" чинності 30 березня 2016 року облігації ДТЕК у квітні-травні 2016 року виросли всього на 10,1%, що значно нижче зростання інших українських емітентів у той самий період: Метінвест і Ferrexpo піднялися в ціні на 21,4% і 21,9% відповідно.

За оцінкою економічного експерта Сергія Фурси котирування єврооблігацій Метінвесту, Ferrexpo, ДТЕК, МХП протягом останніх двох років показують синхронну позитивну динаміку, оскільки ризики України знижуються.

У вересні 2017 року Україна розмістила єврооблігації з погашенням у вересні 2032 року на суму $3 млрд і з прибутковістю 7,375% річних. Організацією угоди займалися банки BNP Paribas, Goldman Sachs і J.P. Morgan.

У жовтні 2017 року євробонди українських компаній котирувалися по 106-106,75% номіналу, а котирування корпоративних паперів перевищили номінальну вартість: євробонди ДТЕК котирувалися по 103,7% номіналу, Метінвесту - 104,6%, ПУМБ - 104%, МХП - 108 , 4%, Ferrexpo - 105,9%.

Як повідомляв раніше народний депутат заступника голови Комісії партійного контролю партії УКРОП Віталій Купрій, після його заяви Національним антикорупційним бюро України було розпочато перевірку законності постанови НКРЕКП №289 "Про затвердження Порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни електричної енергії" (формула "Роттердам+").

Зараз ви читаєте новину «Покращення макроекономічної ситуації стало драйвером зростання ціни євробондів українських компаній - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути