вівторок, 29 червня 2021 20:23

Україні загрожує дві кризи – фінансова і температурна

Україні загрожує дві кризи – фінансова і температурна
Сергій Фурса: "Нам загрожує криза. Подолати її можна по-різному, залежно від того, як на неї реагувати". Фото: Тарас Подолян

Нам загрожує криза. Якщо погано реагувати на неї - можливий дефолт. Якщо нормально - пройдемо її.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів банкір Сергій Фурса.

"Судячи з економічних показників, зараз насправді у нас все чудово: зростають доходи населення, дуже легко пройшли коронокризу, відновлюємося. У нас сприятлива поточна зовнішня кон'юнктура, дуже високі ціни на український експорт. Набагато краще, ніж могли очікувати рік тому. Чи може так тривати вічно? Ні. Чи близькі ми до тієї межі, коли може починатися зворотній процес? Теоретично може і пронести. З іншого боку – ризики є", - вважає він.

США масово друкували гроші, щоб вилізти з глибокої системної кризи 2008 року, зазначає Фурса.

"Тоді, напевне, це було єдине правильне рішення. А зараз друкування грошей призвело вже до іншої проблеми – дуже сильної нерівності в західному суспільстві. Коли друкуєте гроші, то вони найперше йдуть в активи, і дорожчає нерухомість, акції. Тож в результаті покоління бебі-бумерів (народжені після Другої світової війни. – Gazeta.ua) могло дозволити собі більше, ніж поточне покоління. Це створює проблему нерівності, проблему того самого Дональда Трампа, наприклад. Щось не так. Але це був побічний ефект, а зараз глобальний. Починає розганятися інфляція, бо дуже багато грошей. Буде глобальний виклик – зупинити інфляцію чи не зупинити. Можливо, буде спалах, а восени все заспокоїться, коли Америка повернеться до звичного життя. Зараз у багатьох є сподівання, що так і буде. Але навряд чи".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому енергоносії та продукти дорожчають — пояснення НБУ

Температурна криза дісталася й України, наголошує Сергій Фурса.

"Ми готові до цього. Почали рухатися. І сонячна, і вітряна енергетика суттєво зростають. Плюс маємо вагому частку атомної енергетики. Незважаючи на чорнобильську історію, це одна з чи не найбільш екологічних енергетик. Атомні електростанції загалом найменше шкодять довкіллю. Загальна шкода від того самого бензину сумарно більша, ніж від Чорнобиля. Україна більше готова до переходу на альтернативну енергетику, ніж Росія. Якщо подивитися на карту наявності заправних станцій умовної Тесли для електромобілів у Києві та Москві, то у столиці України їх уже безліч і десь три штуки на Москву. Ми рухаємося. У нас є альтернативна енергетика. Багато розмов про тарифи. Але де-факто завдяки високому тарифу розвивається і вітер, і сонце. Це тренд. Від цього нікуди не подітися. Атомка, вітер і сонце, наявність гідро. Навіть компанія ДТЕК вже говорить про стратегію відмови від вугілля. Це незворотній процес і нікуди від нього не подінемося. Рухаємося, але не так як Німеччина. Треба відзначити, що нас просто тягне світовий тренд. Україна не впливає на клімат в світі. Але тут, у порівнянні з іншими речами, ми досить добре почуваємося", – зазначає він.

Повне інтерв'ю з Сергієм Фурсою читайте в журналі "Країна"

2 червня Володимир Зеленський вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт №5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)".

За його словами, цей законопроєкт дає шанс олігархам стати справжніми бізнесменами, а його ухвалення стане позитивним кроком, оскільки надасть можливість інвестувати кошти в Україну.

Зараз ви читаєте новину «Україні загрожує дві кризи – фінансова і температурна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути