Ексклюзиви
субота, 23 вересня 2017 13:29

Україні потрібно розвивати свою вугільну галузь - Волинець

Україні потрібно розвивати свою вугільну галузь - Волинець
Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. Фото:Вікіпедія

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець вважає, що в нинішній ситуації дефіциту власних енергоресурсів Україні необхідно виділити кошти з держбюджету на підтримку державних підприємств галузі для капітальних інвестицій з метою наростити видобуток вугілля.

"Це важливо, щоб зберегти енергетичну безпеку держави, зберегти нормальне життя в шахтарських містах і забезпечити відрахування підприємств у Пенсійний фонд, фонди соціального страхування, податків. Шахти не обладнані, і на проходку немає коштів, на зарплату не вистачає. До Нового року можуть просто зупинитися всі державні шахти, це просто буде крах. Попереду зима, у нас вже майже 4 місяці зменшуються обсяги енергетичного вугілля на складах ТЕС – все залишилося 1,5 млн. тонн, газового, і антрацитового вугілля всього 1,5 млн тонн", - розповів Михайло Волинець.

Експерт також зазначив, що необхідно приводити ціну на вугілля до економічно обґрунтованого рівня. Відповідно, і тариф для теплових електростанцій має бути ринковим, економічно обґрунтованим. "Потрібно формувати ціну в прив'язці до формули, це може бути Роттердам, або Амстердам, - адже майже весь вугілля постачається через ці порти, так формується ринкова ціна в залежності від попиту, сезонності, обсягу надходжень. Ринок формує ціну", - вважає Михайло Волинець.

Говорячи про ситуацію з ціною вугілля в Україні, Михайло Волинець повідомив: "Ціна на електроенергію у нас ринкова - ціна на природний газ не ринкова, а ціна на вугілля не збалансована. Колиз-за кордону привозять вугілля за ціною 113 дол. з доставкою в порт, плюс розвантаження, зберігання, вантаження у вагони, доставка до споживача – це ще десь 15-17 доларів, виходить 130 дол. за одну тонну. А ціна на українське вугілля була всього 2000 тис. грн. І навіть при ціні 2200 грн. шахти не виживуть. На 10% підняли всього ціну на вугілля – це не ринкова ціна".

Голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець підкреслив, що ціни на енергоносії в державі повинні бути збалансовані. "Не може бути так, що ми "косинців" оббираємо, наводимо всі до краху, абсурду, а по іншим ми регулюємо, регулюємо справедливо чи суперсправедливо, тому що Нафтогаз отримує прибуток, а вугільна галузь знищується", вважає Михайло Волинець.

Як раніше повідомляв експерт проекту ЭнергетикаUA Віталій Кулик, вуглевидобувні підприємства України в першому півріччі 2017 року зменшили видобуток рядового вугілля на 2,9% (на 556,8 тис. тонн)порівняно з аналогічним періодом 2016 року – до 18 млн 435,8 тис. тонн. А шахти Луганської області скоротили видобуток до 1 млн 514,1 тис. тонн (-21,8%), у Волинській – видобуто лише 56,8 тис. тонн (-48,3%).

Причина падіння видобутку, на думку експерта, в заниженому тарифі для теплової генерації у компаній, що працюють на вітчизняному вугіллі. "Адепти імпорту та "дешевизни українського вугілля" доведуть країну до того, що весь вугілля рано чи пізно доведеться імпортувати, - зазначав Кулик.

Зараз ви читаєте новину «Україні потрібно розвивати свою вугільну галузь - Волинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути