Ексклюзиви
понеділок, 09 квітня 2018 16:30

Українцям заборонили достроково знімати депозити

Українцям заборонили достроково знімати депозити
Дострокове повернення вкладу можливе у випадку, коли це передбачено умовами договору банківського строкового вкладу. Фото: УНІАН

Три роки тому Верховна Рада прийняла за основу законопроект, яким пропонувалося заборонити достроково забирати вклади із банків. З червня 2015 року закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов повернення строкових депозитів" почав діяти.

Зараз клієнти банку мають право отримати вклади та нараховані по ним відсотки за строковим банківським договором по закінченню терміну дії договору. До червня 2015 року фізичні особи могли отримувати власний вклад або його частину на першу вимогу.

"Сьогодні справді потрібен дієвий правовий інструмент, який захищав би банки від "панічних настроїв клієнтів" та інших суб'єктивних чинників. Проте, якщо фінустанови зловживатимуть необізнаністю клієнтів щодо правових наслідків оформлення вкладу на умовах строковості, не будуть проводити відповідну роз'яснювальну роботу, зміни остаточно підірвуть довіру людей до банків. Клієнт має розуміти всі ризики та переваги договору", - ще у 2015-му розповідав "Юридичній газеті" партнер компанії "Бороденко і Партнери" Олексій Бороденко.

Були внесені зміни в Цивільний кодекс, який регулює договірні відносини. Також у закон "Про цінні папери та фондовий ринок", який регулює оплату депозитних сертифікатів. Були виключені норми їх поділу на купонні, безкупонні та відсоткові. Адже ті не узгоджуються з визначеним законом порядком повернення строкового вкладу та відсотків за ним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів про шахрайські схеми українських банків

Водночас дострокове повернення вкладу можливе у випадку, коли це передбачено умовами договору банківського строкового вкладу.

"Закон було прийнято у рамках антикризового законодавства. Сьогодні у договорі прописують схему дострокового закінчення депозитного вкладу. Тобто вказують за скільки діб потрібно звернутися та у який термін банк має повернути гроші. Щоправда при кризовій ситуації фінустанови можуть довести, що типовий банківський договір не відповідає чинному законодавству. Поки суди все ж таки керуються договорами, який був підписаний з клієнтом на пряму", - розповів Gazeta.ua фінансовий експерт Олексій Лупоносов.

За оцінками Нацбанку, закон сприяє зниженню ризиків банківської системи. Оскільки проблема дострокового зняття депозитів і незабезпеченість ресурсами банківських операцій була однією з головних причин низької ліквідності і неплатоспроможності банків.

За підсумками 2017 року кредитування населення зросло на 40%, бізнесу - на 8,5%. Збільшилася кількість депозитів у банківську систему. Також покращилися показники рентабельності активів, капіталу банків і значення економічних нормативів. Водночас за аналогічний період у банках залишилися "мертвими" 55% кредитів. У Нацбанку вважають, що активному кредитуванню заважає збереження значних кредитних ризиків і високі відсоткові ставки.

Зараз ви читаєте новину «Українцям заборонили достроково знімати депозити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути