Ексклюзиви
четвер, 13 травня 2021 11:03

Українці йдуть по оселедці, а місцеві – по цукерки Порошенка: як скупляються у Польщі
9

Пачка української солі в Польщі обійдеться 56 грн
Фото: gazeta.ua
Тільки в українському магазині можна купити квашені помідори
Найпопулярніша тарнька з плотви чи окуня
Українські кетчупи тут користуються популярністю
Найдорожчі сушений кальмар та  філе з риби до пива. Кілограм буде коштувати більше тисячі грн

Кількість українців в Польщі росте. Відповідно - зростає попит на товари з України. Тому масово відкриваються спеціалізовані магазини, де можна купити українські товари. Також привезені з Білорусі та Грузії.

Ідемо до такого магазину із Анною Дячук, 26 років. Вона з чоловіком та донькою третій рік живе в Кракові. Жінка розповідає, що кілька днів тому магазин із українськими продуктами "Кращий маркет" переїхав у більше приміщення до пл. Героїв Гетто.

"Мій чоловік працює на заводі, де збирають запчастини до авто. А я в декреті з дочкою. Звикли до місцевих продуктів, але іноді тягне на щось українське", - каже Анна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла про найпопулярнішу роботу в США

"Ти кажи правду людям. Не стільки тягне на українське, як хочеться побачити когось знайомого. Туди ж усі свої приходять. І продавці українську мову знають. Це ж як бальзам на душу. Шматочок України в Польщі", - говорить її чоловік 32-річний Анатолій Дячук.

"Насправді в Польщі дуже смачна молочка, добра випічка. Але є звичні для нас товари, яких тут немає. Наприклад, зефір. Зараз можна купити у Кракові зроблений на замовлення українцями. Він смачний, натуральний. Але дорогий до сказу. За одну штучку треба віддати 40 гривень. А головне - смак не той. Я досі пам'ятаю ванільний у металевих банках, який мої батьки купували. Він був особливий", - додає Анна.

Під магазином порожньо. Але біля входу українці зустрічають знайомих.

"Ми лічно приходимо за оселедцем. Як же мені його не вистачає в Польщі. Дружина завагітніла, то для мене цей магазин зараз дорожче ювелірного. Раз на два дні йду сюди за оселедцем", - розповідає 34-річний Микола Мазур.

"Поляки оселедець вимочують в оцті. Аж губи обпікає, така кисла риба. А хочеться такої, як ми звикли, малосольної. Наш оселедець тут дорогий. За кілограм у середньому доведеться віддати 150-160 гривень. А нашу тюльку тут шпротами називають. Кілограм під 600 гривень обійдеться. Я беру собі 100-200 грам", - пояснює Анна.

Полиці у магазині густо заставлені товаром. Є українські кетчупи, квашені помідори, сало, цукерки, риба до пива. Кам'яна сіль коштує 52 грн за пачку. Сушену плотву та воблу продають по 900 грн/кг, сушений кальмар - 1125 грн. Також у магазині можна купити червону ікру. Її немає в місцевих супермаркетах. Баночка обійдеться у 500-600 грн.

"Ціни високі до сказу. Пляшка води "Бон Буасон" - 90 гривень. А пів кілограма сала обійдеться в 300 гривень. Щодня сюди йти не будеш. Але коли сильно заскучав за рідним, то можна", - Анатолій Дячук дістає з холодильника сало, запаковане у вакуумну упаковку. Воно виготовлене у Вінниці.

Коли дуже погано після роботи чи сильно хочеться додому, то виймаю сало. Їм з часником. На душі легше стає

"У польських магазинах сало теж продають. На смак — ніяке. Бо поляки не смалять свиней соломою. Смішно, що називають сало - слоніна. Ну хіба може бути то нормальне сало. Непогане їхнє копчене, але солити не вміють. Оце беру в українському магазині шматок, вдома нарізаю тонко і порційно закладаю в холодильник. Коли дуже погано після роботи чи сильно хочеться додому, то виймаю сало. Їм з часником. На душі легше стає", - додає Анатолій.

Продавці в магазині вільно говорять польською, українською та англійською.

"Українці приходять по оселедці, а поляки – по цукерки Порошенка. Подобається їм смак нашого шоколаду. Польський аналог "Чорносливу у шоколаді" зовсім не такий на смак. Також люблять українську "Ромашку". А от зефір беруть в основному українці. Соняшникова халва також незвична для поляків. Тут роблять халву з сезаму. Чого точно не купиш в Польщі, то це згущеного молока і круглих коржів на торт", - каже продавець Ірина.

Розповідає, що українці зазвичай активніше приходять скуповуватись перед святами. Набирають товару на кілька тисяч гривень

"Українців видно одразу. Вони як заходять вперше, починають радісно щось вигукувати й коментувати. Поляки стриманіші", - зазначає продавець.

Окрім українських продуктів, можна купити товари з Білорусі та Грузії.

"У Кракові найбільше українців. Тому попит саме на наші товари", - додає продавець.

Родина Дячуків прямує на касу. Їх обслуговують українською. Купили пачку зефіру за 56 грн, 500 г сала за 300 грн, коробку квашених помідорів за 96 грн. За оселедця заплатили 59 грн, пачку халви - 54 грн. 200 г риби до пива обійшлися в 180 грн.

"На цю суму в польському супермаркеті я б добре скупилася на кілька днів. Але іноді себе треба балувати", - каже Анна. Дорогою додому відкриває пачку зефіру, з'їдає кілька штук.

Зарплати українців за кордоном припинили зростати, як це було останніми роками. Але вони і не зменшуються. Тому різниця між заробітками в Україні та Польщі зберігається, говорить Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній міжнародного працевлаштування.

Зараз ви читаєте новину «Українці йдуть по оселедці, а місцеві – по цукерки Порошенка: як скупляються у Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути