Ексклюзиви
неділя, 14 липня 2019 04:04

Україна покинула рейтинг топ-20 країн з найвищою інфляцією

Україна покинула рейтинг топ-20 країн з найвищою інфляцією
Інфляція в Україні падає. Фото: Комерсант

Завдяки дефляції у піввідсотка в червні Україна піднялася на 22-24 місце у світі за рівнем зростання.

На тлі вперше зафіксованої за рік дефляції Україна покинула топ-20 країн світу з найвищою інфляцією, повідомляється на сторінці Експертної платформи Нацбанку в Facebook.

З показником річної інфляції в 9% Україна ділить 22-24-е місце. При цьому країна залишається "лідером" за рівнем інфляції в Європі.

Експерти нагадали, що шістьма ціновими компонентами, які найбільше зросли за останні 12 місяців, стали: овочі (+32,5%), хліб (+21%), а також послуги залізничного (+24,9%) і автодорожнього (+24,4%) пасажирського транспорту, каналізації (+23,9%), водопостачання (+21,1%). У той же час, зниження цін за період липень 2018 — червень 2019 спостерігалося в товарних групах: яйця (-43,2%), фрукти (-2,1%), одяг (-0,4%), взуття (-0, 2%).

У той же час, найбільший внесок в індекс споживчих цін (у зв'язку із значною питомою вагою в індексі) внесли алкоголь і тютюн (в 1,32.п.), а також овочі (в 1,08.п.).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни впали: економіст назвав причину

НБУ прогнозував інфляцію на рівні 6% ± 2 п.п. на кінець 2018 року, але зростання цін перевищив очікувані параметри, досягнувши 9,8%, що є мінімальним показником за п'ять років.

Зараз ви читаєте новину «Україна покинула рейтинг топ-20 країн з найвищою інфляцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути