Ексклюзиви
четвер, 26 березня 2020 17:19

У Нацбанку пояснили, чому зріс курс долара

У Нацбанку пояснили, чому зріс курс долара
З моменту спалаху коронавірусу у світі валюти майже всіх країн, які розвиваються, послабилися. Фото: facebook.com

З моменту спалаху коронавірусу у світі валюти майже всіх країн, які розвиваються, послабилися. Девальвували навіть деякі валюти розвинутих країн, наприклад, той же британський фунт. В умовах погіршення настроїв на фінансових ринках послабилася й гривня, повідомляє заступник голови Національного банку Олег Чурій.

"Попит на валюту зріс під впливом психологічного чинника. Утім, останніми дням тиск на курс гривні був уже відчутно меншим. Якщо в перші тижні ажіотажу Національному банку доводилося щоденно продавати з резервів по 100-300 млн дол. США для згладжування надмірних коливань, то на цьому тижні обсяги інтервенцій зменшилися в рази, а у вівторок-середу попит і пропозиція взагалі балансувалися без нашої участі", - каже Чурій.

Немає причин для розмов про дефолт чи припинення виконання зобов'язань України за зовнішнім боргом. Національний банк має високий запас міцності. На сьогоднішній день міжнародні резерви України становлять близько 25 млрд дол. США. Є всі можливості виконувати необхідні платежі. Економіка значно краще підготовлена до викликів, ніж будь-коли в минулі роки. Банківська система, яка раніше ставала каталізатором кризових явищ, сьогодні очищена і добре капіталізована, тож не може зробити неприємних "сюрпризів" економіці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зменшать податки для українців

"Ми очікуємо на позитивне рішення МВФ щодо фінансування України. Один із необхідних для цього законопроєктів – щодо функціонування банківської системи – вже зареєстровано в Раді. Залишається лише проголосувати його. Програма МВФ відкриє шлях до пов'язаного фінансування від Єврокомісії і Світового банку. Перебуваючи під "парасолькою" міжнародних організацій, Україна може з найменшими втратами пройти цей складний період", - пояснює Чурій.

В умовах поширення коронавірусу українська економіка стискається, як і світова загалом. За таких умов помірне збільшення дефіциту державного бюджету для подолання кризових явищ буде логічним кроком. І це також обговорюється з МВФ.

Кредитні канікули, які банки надають позичальникам під час карантину, – це не списання боргу, а відтермінування його сплати. Банки не можуть "простити" борги, бо вони також мають зобов'язання перед вкладниками. Кошти, які були видані у вигляді кредитів одним громадянам, це насамперед кошти інших громадян, які поклали їх на депозити. Тож кредитні канікули – це не скасування відповідальності за борг, а пом'якшення умов його сплати у складний період.

Кабінет міністрів розширив список видів діяльності та торгівлі, що можуть працювати під час карантину. Зняли заборону щодо оптової торгівлі харчовими продуктами, торгівлі ветеринарними препаратами, здійснення ветеринарної практики, продажу кормів, пестицидів і агрохімікатів, насіння і садівних матеріалів, а також деяких інших видів діяльності. Пом'якшили умови пасажирських перевезень для виробничих потреб.

Зараз ви читаєте новину «У Нацбанку пояснили, чому зріс курс долара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути