Ексклюзиви
вівторок, 23 жовтня 2018 10:03

У міністерстві розповіли, коли відмінять мораторій на землю

У міністерстві розповіли, коли відмінять мораторій на землю
У 2019 році в Україні не будуть знімати мораторій на продаж землі. Фото: AgroPortal.ua

2019-го в Україні не будуть знімати мораторій на продаж землі. Відповідне рішення прийматимуть лише 2020-го, коли почне працювати новообраний парламент.

"Думаю, наступного року в Україні навряд чи знімуть мораторій. Земельна реформа розпочата і цей файл завантажений на 90%. Нам залишилося тільки визначити правила гри на ринку землі: хто кому продає, хто скільки може цієї землі сконцентрувати у власності та, головне, для чого її використовуватиме. Такі моделі напрацьовані. Вікно можливостей для прийняття подібного рішення відкриється в перший рік роботи новообраного парламенту", - сказав перший заступник міністра аграрної політики і продовольства України Максим Мартинюк, повідомиляє biz.nv.ua.

Він вважає, що мораторій на продаж землі сповільнює розвиток фермерства в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євросуд ухвалив рішення про продаж землі в Україні

"Галузі, які вимагають більш-менш довгих інвестицій, - це садівництво і тваринництво. Вони відстають від інших, бо в агробізнесі при дії мораторію, маючи землю в оренді, розвиваються ті моделі, які мають швидку окупність. Наприклад, у рослинництві, якщо з договором оренди, щось трапляється, то ризики мінімізуються. А ось у тваринництві, де строк отримання першої виручки 3 роки, виникають великі ризики в моделі оренди землі. Тому у нас фермери виробляють всього лише 5% від ВВП із Єльського господарства. У них немає можливості купити землю чи отримати кредит".

Після скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення ціна землі зросте. Однак Світовий банк готовий надати Україні більше фінансової допомоги.

Зараз ви читаєте новину «У міністерстві розповіли, коли відмінять мораторій на землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути