неділя, 05 квітня 2020 11:53

Тепличники на грані закриття: нікуди збувати свіжі овочі

Тепличники на грані закриття: нікуди збувати свіжі овочі
Тепличні господарства втратили ринок збуту під час карантину pixabay.com

Тепличники України, через обмежувальні заходи та закриття ринків, опинилися в ситуації, яка загрожує повним знищенням малих та середніх тепличних господарств. Про це розповів голова Асоціації постачальників торговельних мереж Олексієм Дорошенко.

Середні та малі тепличні господарства України на межі повного банкрутства, адже 90% своєї продукції вони реалізовували через ринки, які наразі закрито. Продукція тепличників – це товар з дуже коротким терміном реалізації, а ранні тепличні овочі та салати неможливо переробити.

"Тепличні огірки чи салат неможливо законсервувати, вони для того непридатні. Та навіть якщо б і були – в Україні не вистачить потужностей, щоб переробити ці немалі додаткові обсяги сировини", – каже у бліц-інтерв'ю agronews.ua Олексій Дорошенко.

Надії на великі торговельні мережі на поточний момент теж примарні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці забезпечені харчами, жодної нестачі не буде - Зеленський

"На сьогодні тепличні господарства в Україні – це переважно малий та середній бізнес. Наразі вони не можуть запропонувати торговим мережам умови, які б задовольнили великий ритейл. Це стосується не лише виробників тепличних овочів, але й невеликі виробництва грибів, наприклад. Тих же печериць. Єдине, що могло б допомогти тепличникам зберегти бізнес – це їх кооперація та об'єднання зусиль для лобіювання своїх інтересів. Але з цим у галузі великі проблеми", – зауважує він.

Спроба створити об'єднання, яке артикулювало та відстоювало інтереси тепличної галузі в Україні були. Але вони ні до чого не призвели. Як результат – у тепличників просто немає представників, з якими той же Уряд міг щось обговорювати.

"На нарадах та конференціях, які під час карантину проводить Уряд з представниками асоціацій агровиробників та ритейлу, галузь практично не представлена. Їх проблеми нікому озвучувати і ні з ким відпрацьовувати", – констатує експерт.

Можна сказати, що в ситуації, в якій опинилися тепличні господарства, винні не якісь особи чи навіть обставини. Тепличники стали заручниками тієї системи ведення бізнесу, яку сформовано в країні за останні кілька десятиріч. Системи, при якій в країні немає лобі малого та середнього бізнесу. Та й взагалі немає легального лобі, як інституції, як складової бізнесу.

"У ситуації, яка склалося, малому та середньому бізнесу потрібно організуватися, об'єднатися, щоб хоча б донести до влади свої проблеми. Варто почати перемовини також з місцевою владою. Врешті решт, малий та середній підприємець – основний виборець, а часто, і спонсор на регіональному рівні", – підсумував фахівець.

Квітковий бізнес найбільше постраждає під час карантину. З одного боку припинені поставки з-за кордону. А фірми заплатили наперед за товар. З другого – попиту на українські квіти з теплиць також немає. Виробники їх зрізають і викидають.

Зараз ви читаєте новину «Тепличники на грані закриття: нікуди збувати свіжі овочі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути