Ексклюзиви
пʼятниця, 13 квітня 2018 11:47

Спекуляції політиків довкола "Роттердам+" припинить повноцінний ринок електроенергії - експерт центру Разумкова

Спекуляції політиків довкола "Роттердам+" припинить повноцінний ринок електроенергії - експерт центру Разумкова
Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко закликав експертів енергоринку приєднатися до обговорення проблеми з формулою ціноутворення "Роттердам плюс". Фото: НТЦ "Психея"

Затверджена на сьогодні методологія розрахунку ціни вугілля у тарифі ТЕС (формула "Роттердам+") створює значне поле для політичних маніпуляцій навколо ціноутворення на цей вид енергоресурсу. Про це на своїй сторінці в Facebook заявив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

За його словами, така ситуація виникає через те, що формула враховує середню за 12 місяців вартість вугілля. Відповідно, на зростаючому ринку ціна вугілля в України була нижчою, аніж ціна на світових ринках. Тепер, коли індикативна ціна АРІ2 ARA пішла вниз, на українському ринку це зниження відобразиться в майбутніх періодах.

"Хотів би звернути увагу на свою тезу, що вартість на українське вугілля згідно з методологією НКРЕКП поступово зростатиме відносно індексу APi2 ARA у період зниження цін на вугілля на міжнародних ринках. Це пояснюється 12-місячним лагом між формуванням ціни для вугілля на українському ринку та індекативною ціною АРІ2 ARA. Натомість протягом попередніх майже двох років ця модель у період зростання цін на світових майданчиках дозволяла українському вугіллю бути значно дешевшим відносно вказаного індексу. Такі значні диспропорції свідчать про недосконалість моделі імпортного паритету та дозволяють займатися деяким політикам спекуляціями навколо ціноутворення" - сказав експерт.

Володимир Омельченко також закликав експертів енергоринку приєднатися до обговорення проблеми та наголосив, що її вирішенням є поява повноцінного ринку електроенергії. "На мій погляд, таку ситуацію можливо виправити лише із введенням повноцінного ринку електричної енергії та вугілля", - пише він.

2016 року Національною комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила методику розрахунку оптової ціни електроенергії, яка базується на європейському індексі цін на вугілля. Формула "Роттердам+" включає ціну вугілля для виробництва електроенергії, засновану на котируваннях вугільного хаба ARA (середні за останні 12 місяців) плюс доставку в український порт.

Зараз ви читаєте новину «Спекуляції політиків довкола "Роттердам+" припинить повноцінний ринок електроенергії - експерт центру Разумкова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути