Ексклюзиви
субота, 17 березня 2018 21:10

Повідомили приємну новину для позичальників банків

Повідомили приємну новину для позичальників банків
Навіть після рішення Верховного суду українські банки продовжать нараховувати відсотки. Тому боржникам необхідно стежити за поведінкою банків. Фото: Вісник

Українським банкам заборонили нараховувати відсотки по кредитах, якщо кредитор вже виграв по ним судовий процес.

"Часто, поки рішення про судовий позов, не виконано виконавчою службою, банк продовжує нараховувати боржнику-позичальнику відсотки, пені та штрафи. Нерідко кредитори навіть включають прогресивну ставку, якщо це обумовлено в їх договорі. Тоді налічують не стандартний відсоток, а підвищений, за пропуск платежів. Щоб після продажу заставленого майна залишалася непогашена частина боргу, і можна було претендувати на інше майно людини", - повідомив старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець, пише ubr.ua.

За його словами, пересічні українці не повинні нести відповідальності за те, що рішення судів довго не виконуються. Вони зобов'язані відповідати лише за свої помилки - за непогашені кредити.

"Не має значення було реалізовано заставне майно чи ні, кредитор у будь-якому випадку може подати позов про стягнення донарахованих відсотків. Позитивна практика стягнення таких відсотків за останні роки пов'язана з необізнаністю громадян про можливості захисту своїх прав у суді", - вважає керуючий партнер ЮК "Касьяненко і партнери" Дмитро Касьяненко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мораторій не діє: банки розпродають квартири клієнтів

Навіть після рішення Верховного суду українські банки продовжать нараховувати відсотки. Тому боржникам необхідно стежити за поведінкою банків.

"Позичальникам не варто пропускати судові засідання. Завжди наполягати на тому, що банком вже було реалізовано право на стягнення заборгованості. Кожну, навіть найочевиднішу позицію, все одно доводити в суді. Люди повинні розуміти, що з вимогами банків про стягнення відсотків по вже зафіксованій судом сумі, можна успішно боротися", - резюмував Касьяненко.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує дозволити кредитору отримувати права на майно позичальника в якості гарантії повернення коштів. Для цього потрібно законодавчо закріпити право довірчої власності.

Зараз ви читаєте новину «Повідомили приємну новину для позичальників банків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути