Ексклюзиви
середа, 15 травня 2019 15:09

Розповіли, як отримати закордонну пенсію

Автор: ukranews.com
  Україна уклала договори про соціальне забезпечення з більш ніж 20 державами
Україна уклала договори про соціальне забезпечення з більш ніж 20 державами

Україна уклала договори про соціальне забезпечення з понад 20 державами. Тепер українські заробітчани в Росії, Німеччині, Португалії, Іспанії, Естонії та інших країнах мають право на отримання пенсії. Але лише ті, хто платить податки і працює в країні офіційно.

Про умови отримання та нарахування пенсій за кордоном пише Сегодня.

І з кожною країною умови договору різні. Одні готові виплачувати пенсію за відпрацьований період, робота ж в інших країнах просто зараховується до трудового стажу на батьківщині.

Зараз для виходу на заслужений відпочинок треба мати не 15 років страхового стажу, а 25. У майбутньому передбачається підвищення цієї цифри до 35.

Якщо стажу не вистачатиме, не буде й пенсії. У такому випадку можна розраховувати лише на 1497 грн соціальної допомоги від держави.

Країни, які зараховують стаж Україні, - це Білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизька Республіка, Росія, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан.

Також існують держави, що готові виплачувати пенсію за стаж, отриманий на їхній території. До них належать: Латвія, Литва, Іспанія, Естонія, Словаччина, Чехія, Болгарія, Португалія, Польща.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські заробітчани "штурмують" КПП на кордоні з ЄС

Також існують деякі труднощі в отриманні закордонних пенсій.

Наприклад, щоб отримувати пенсію в Польщі, треба відпрацювати мінімум рік офіційно. Крім того, стаж, отриманий там, треба підтвердити, - тільки тоді Пенсійний фонд України його зарахує.

Щоб призначити пенсію за польський стаж, українцеві треба звернутися до відділення Пенсійного фонду за місцем проживання і заповнити заяву. Із собою треба мати обліковий номер PESEL і документи, що підтверджують стаж на території Польщі. Зазначені документи направляються в Польщу на розгляд.

Із України у 1 кварталі 2019-го переказали $75 млн – 3,24% від загальної суми переказів.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, як отримати закордонну пенсію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути