пʼятниця, 23 серпня 2019 16:18

"Роттердам+" не передбачає доставку вугілля з Роттердама - Ріккетс

"Роттердам+" не передбачає доставку вугілля з Роттердама - Ріккетс
Брайан Ріккетс пояснив, як сформували ціновий індекс для формули "Роттердам+". Фото: beg.dp.ua

Використання формули "Роттердам+" не передбачає, що вугілля поставлятиметься в Україну з Роттердама.

Про це заявив генеральний секретар Європейської асоціації вугілля та лігніту EURACOAL Брайан Ріккетс в інтерв'ю інтернет-виданню delo.ua.

"Використання індексу цін API 2 плюс надбавка на транспортування, так звана ціна "Роттердам+", не передбачає, що вугілля постачається або коли-небудь постачатиметься з портів ARA в Україну. Це було б безглуздо! Вугілля постачається з країн-виробників, таких як Колумбія, США або Південна Африка, безпосередньо в Україну, але за більш високою транспортною ціною, ніж за більш популярними маршрутами у північно-західну Європу, оскільки судам доводиться проходити Гібралтарською протокою, Середземним морем, протокою Босфор, Чорним морем і, можливо, Керченською протокою до українських портів", - заявив Ріккетс.

Керівник EURACOAL також зазначив, що ціновий індекс API2, що використовується у формулі, відображає вартість доставки вугілля в порти Амстердам-Роттердам-Антверпен, а вартість його доставки у порт України дорожче, тому у формулу додані витрати на доставку.

"Вибір API 2 виправданий, але відображає вартість вугілля, що доставляється у порти АРА (Амстердам-Роттердам-Антверпен) на північно-заході Європи, а не в українські порти, тільки один із яких може розвантажувати великотоннажні судна. Думка експертів, отримана EURACOAL, підтверджує, що вартість доставки в Україну вище, залежно від походження конкретної партії і розміру судна — можливо, на 9 доларів США за тонну у разі вугілля з США... Різниця у вартості доставки вугілля, що доставляється в українські порти, а не в порти ARA, варіюються від 6,5 доларів США/т до 14,5 доларів США/т відповідно з методологією НКРЕКП. Таким чином, приблизна оцінка різниці у вартості доставки, зроблена НКРЕКП, відображає фактичну величину", - повідомив Ріккетс.

Нагадаємо, методологія розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (відома як формула "Роттердам+") затверджена Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, 3 березня 2016 року. Згідно з нею, вугільна складова у тарифі на електроенергію була заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен). З 1 липня 2019-го у зв'язку з введенням в Україні нового ринку електроенергії чинність формули "Роттердам+" припинилася.

НАБУ понад 2 роки розслідує формули "Роттердам+" в електроенергетиці та "Дюссельдорф+" у газовій сфері. За словами експертів, претензії НАБУ не обґрунтовані, принцип імпортного паритету застосовується у багатьох країнах світу.

Зараз ви читаєте новину «"Роттердам+" не передбачає доставку вугілля з Роттердама - Ріккетс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути