вівторок, 14 грудня 2021 20:49

Рада встановила нові вимоги до фінкомпаній з 2024 року

Рада встановила нові вимоги  до фінкомпаній з 2024 року
Встановили нові вимоги для фінкомпаній. Фото: uul.com.ua

З 2024 року в Україні діятимуть нові вимоги для компаній-надавачів фінансових послуг.

Новий закон парламент ухвалив 14 грудня. Він закріплює термінологію ринку фінансових послуг; вимоги та основні засади діяльності фінкомпаній; алгоритми взаємодії фінансової компанії-надавача послуг з клієнтами; особливості здійснення державного регулювання та нагляду за наданням фінпослуг тощо.

Фінансові компанії та ломбарди зможуть простіше та швидше вийти на ринок фінансових послуг України. Скасовується процедура реєстрації компанії в якості фінансової установи. Компанія отримає відповідний статус разом із наданням їй ліцензії. Також, за потреби, вона зможе розширити перелік фінансових послуг, які вона надає, збільшивши обсяг таких послуг в ліцензії.

Парламентарі також скасували поняття так званого "виключного виду діяльності". Для ломбардів та фінансових компаній це означає можливість здійснювати й іншу господарську діяльність, але з певними обмеженнями.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гроші до зарплати: що треба знати про мікрокредити

Ломбарди зможуть надавати певні платіжні послуги та торгувати готівковою валютою.

Учасники ринку фінансових послуг матимуть можливість повністю зосередитись на своїй безпосередній діяльності. Всі інші функції, такі як − ведення бухгалтерського обліку, внутрішній аудит та інше можна буде передати стороннім особам на умовах аутсорсингу. Але про це потрібно буде сповістити регулятора, тобто Національний банк.

НБУ також отримав низку нових повноважень. Регулятор матиме право застосовувати до учасника ринку засоби раннього втручання. Ці засоби дадуть фінансовій компанії інформацію про можливі порушення законодавства. Мета - попередити такі порушення ще до їх здійснення.

Насамкінець, Нацбанк зможе створювати тестувальну платформу для технічних інновацій, що створить необхідні умови для їх запровадження на ринку фінансових послуг України.

Парламент сьогодні затвердив спеціальний податковий режим для IT-компаній Дія.City. Він вводиться з січня 2022 року. Податкове навантаження для таких компаній зменшиться у 5 разів у порівнянні із загальною системою оподаткування, кажуть автори законопроєкту.

Зараз ви читаєте новину «Рада встановила нові вимоги до фінкомпаній з 2024 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути