вівторок, 23 лютого 2021 16:30

Роботодавці не побіжать шукати пенсіонерів: експерти оцінили нову ініціативу депутатів

Роботодавці не побіжать шукати пенсіонерів: експерти оцінили нову ініціативу депутатів
Чим старше людина, тим тяжче їй знайти роботу. Фото: pexels.com

В Україні є проблема ейджизму. Що старша людина, то тяжче їй знайти роботу. Проблеми починаються вже після 40 років, розповів Gazeta.ua засновник компанії "Borsch: Рекрутинг майбутнього" Сергій Марченко.

"Найрозповсюдженіша причина ейджизму це те, що менеджмент часто не хоче наймати досвідченіших спеціалістів. Деякі просто не можуть працювати з людиною старшою за себе. Також старші працівники зазвичай більш чуттєві до умов та оплати праці. На відміну від молоді, яка може погодитися на понаднормову роботу з меншою оплатою. Старше покоління більше цінує комфорт, сім'ю і власний час", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перерахують виплати для пенсіонерів, які працюють

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, щоб стимулювати пенсіонерів працювати довше. Пропонують знизити податки. На думку експерта, така ініціатива дасть підприємствам економічний стимул наймати на роботу старших людей.

"ЄСВ це найбільший податок. Він становить 22 відсотки. Проєкт закону зменшує його до 9,5 відсотка, тобто удвічі, для працівників пенсійного віку. Якщо ми говоримо про заробітну плату 10 тисяч гривень, то 22 відсотки від неї це 2200. А 9,5 відсотка - 950 гривень. Роботодавець економитиме десь тисячу гривень на зарплаті такого працівника. Можливо, будуть якійсь зловживання. Роботодавці можуть почати реєструвати "мертві душі" з пенсійними посвідченнями, щоб платити менше податків", - поділився Сергій Марченко.

Експерт вважає, що ініціатива, можливо, допоможе пенсіонерам у працевлаштуванні.

"Я не думаю, що це стане великим стимулом. Роботодавці не побіжать шукати пенсіонерів. На якихось промислових підприємствах, все-таки це враховуватимуть. Загалом законопроєкт видається цікавим. Мені подобається, що законотворці звернули увагу на людей пенсійного віку. Думаю, що він стимулюватиме брати на роботу пенсіонерів", - підсумував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З березня пенсії зростуть: скільки отримають українці

Економіст Олександр Охріменко не погоджується з такою думкою.

"Ефект буде заслабий. У нас найчастіше причиною відмови стає не вік, а відсутність кваліфікації. Люди за життя працюють де попало. Не можу чітко сказати, у чому розбираються найкраще. І це проблема. Тому навіть запровадження пільг істотно не вплине на ситуацію", - зазначає він.

За його словами, основна проблема людей пенсійного та передпенсійного віку не ейджизм, а відсутність кваліфікації.

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №4688. Згідно з документом, держава має створити відповідні можливості для працевлаштування осіб пенсійного віку. Це допоможе збільшити доходи, підвищити рівень життя пенсіонерів та зменшити соціальну напруженість у суспільстві.

Зараз ви читаєте новину «Роботодавці не побіжать шукати пенсіонерів: експерти оцінили нову ініціативу депутатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути