середа, 08 грудня 2021 17:56

"Промисловий безвіз" потребує визначення національного метрологічного інституту

 

Україна готується до підписання угоди з ЄС про "промисловий безвіз". Що необхідно змінити в національному законодавстві, щоб це сталося, розповів генеральний директор ДП "Харківстандартметрологія", депутат Володимир Величко.

— Навіть із зняттям тарифних бар'єрів з боку ЄС доступ української продукції на європейський ринок залишається ускладненим через наявність технічних, тобто нетарифних, бар'єрів. Треба знати, що при укладенні Угоди про асоціацію України з країнами ЄС було визначено перелік пріоритетності секторів промислової продукції, в яких укладатиметься Угода про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Угода АСАА). Пізніше вона отримала неформальну назву "угода про промисловий безвіз". Метою Угоди АСАА є саме усунення технічних бар'єрів у торгівлі з ЄС. Угода АСАА передбачатиме, що торгівля товарами між Україною та ЄС в охоплених цією угодою секторах буде здійснюватися на тих самих умовах, що застосовуються в торгівлі товарами між країнами-членами ЄС. Інакше кажучи, вітчизняні виробники продукції, яка підпадатиме під дію цієї угоди, зможуть її безперешкодно постачати в країни ЄС. Укладення угоди про промисловий безвіз передбачене статтею 57 Угоди про асоціацію. Там записано, що після перевірки з боку ЄС та досягнення домовленості про необхідну узгодженість відповідного технічного законодавства України, стандартів та інфраструктури Угода ACAA буде підписана як додаток до Угоди про асоціацію.

— Чи готова Україна до підписання "угоди про промисловий безвіз"?

— Для укладання Угоди АСАА Україна мала виконати декілька вимог. По-перше, привести своє законодавство у повну відповідність до європейського. По-друге, прийняти в якості національних європейські гармонізовані стандарти на відповідні види продукції. По-третє, привести у відповідність до європейських вимог усю свою національну інфраструктуру якості: національний орган стандартизації, національний орган з акредитації, метрологічні інституції, органи з оцінки відповідності, органи та процедури ринкового нагляду. По-четверте, скасувати усі регуляторні режими, більшість з яких існує ще з пострадянських часів, що суперечать, дублюють або є додатковими до європейських вимог. Для цього Україною було прийнято низку технічних регламентів, які відповідають європейським директивам та містять обов'язкові вимоги щодо безпечності продукції. Гармонізовано з європейськими державні стандарти, що застосовуються у визначених секторах економіки. Також прийнято декілька важливих законів, що стосуються технічного регулювання та ринкового нагляду, які необхідні для зняття технічних бар'єрів у торгівлі з ЄС.

— Чи є ще невирішені питання?

— Звісно, є. Одне з таких питань – чітке визначення спеціальної установи інфраструктури якості – національного метрологічного інституту (НМІ). Взагалі елементами національної інфраструктури якості України є національний орган із стандартизації (УкрНДНЦ), національний орган з акредитації (НААУ) та національний метрологічний інститут, який зараз на законодавчому рівні не визначений.

Зараз ви читаєте новину «"Промисловий безвіз" потребує визначення національного метрологічного інституту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути