пʼятниця, 11 травня 2018 14:07

Пояснили, чому в Україну мало інвестують

Пояснили, чому в Україну мало інвестують
За три перші місяці 2018 року темпи припливу прямих іноземних інвестицій уповільнилися до менше $100 млн на місяць. Фото: investiguru.net

Бізнес-спільнота України підтримала правки до законопроекту №8068 "Про національну безпеку України". Вони суттєво звужують компетенції СБУ у cфері економіки.

Адже тиск правоохоронців — це одна із перешкод для надходження інвестицій в Україну. За результатами опитування, 77% іноземних інвесторів вважають корупцію однією з трьох основних перешкод для інвестування в Україну, пише "Економічна правда".

У свою чергу низький рівень інвестування гальмує економічне зростання. За останні 12 років Україна значно відставала за цим показником. У 2017 році він склав 16%. Для 5-7% зростання ВВП, частка інвестицій має становити щонайменше 25%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гарна новина для підприємців: вести бізнес стане легше

Фахівці наголошують, що низька інвестиційна активність пов'язана з відсутністю верховенства права в Україні. Вкладники не впевнені, що отримають дохід від інвестованих коштів. Також бояться, що їх активи арештують за допомогою корумпованих судів або правоохоронних органів.

Так, за три перші місяці 2018 року темпи припливу прямих іноземних інвестицій уповільнилися до менше $100 млн на місяць. Водночас відплив дивідендів зріс.

2017-го Україна залучила $2,2 млрд прямих іноземних інвестицій. З них $1,7 млрд - це нові інвестиції. $500 млн - переведення боргу в капітал. Однак у вигляді дивідендів Україна втратила $1,6 млрд. Таким чином, чистого припливу іноземного капіталу майже не було.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, чому в Україну мало інвестують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути