Ексклюзиви
пʼятниця, 18 вересня 2020 10:30

Попит на піратські електронні книги зріс удвічі

Попит на піратські електронні книги зріс удвічі
Люди з вищою освітою користуються е-книгами частіше. Фото: unsplash

18 вересня відзначають Міжнародний день читання електронних книг. Перші з'явились 1993 року на дискетах.

За словами співвласника видавництва "Наш формат" Антона Мартинова, період активного розвитку електронних книг почався 10 років тому. Електронні видання в США та Британії зайняли близько чверті ринку, в країнах Європи - 5-10% від обороту всієї галузі.

У світі зростає попит на нелегальні е-книги. Компанія Attributor провела дослідження, присвячене популярності піратських версій серед користувачів Google. Кількість онлайн-запитів безкоштовних скачувань піратських е-книг упродовж року з минулого серпня зросла на 54%. Щодня Google фіксує від 1,5 до 3 млн таких запитів.

Перевагою електронних видань є те, що вони в середньому на 30-60% дешевші, ніж паперові. Вартість виготовлення двох версій відрізняється на 5-10%. Серед найбільших українських видавництв придбати такий товар пропонують "Наш формат", "Клуб сімейного дозвілля", "Видавництво Старого Лева". Крім книг, в Україні в електронному форматі можна читати періодичні видання. Середня вартість річної передплати журналу - 730 грн.

За опитуванням "Читомо", 2018 року електронні книжки щодня читали 4% українців, кілька разів на тиждень – 11%. Ніколи не читали - 65% опитаних. Половина опитаних не читає електронних книг, бо не відчуває в цьому потреби. 30% стверджує, що їм більше подобаються паперові книги, 16% - що від електронних більше втомлюються очі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запустили "Netflix для книжок"

Найчастіше е-книги читають зі смартфона - 21%, з комп'ютера — 13%. Ще 9% використовують планшет, 4% - пристрій "електронна книжка". Щодо останніх, то в Україні така продукція в супермаркетах електроніки коштує в середньому 2-4 тис. грн. Найдешевше продають Amazon Kindle Paperwhite - 1,8 тис. грн. Найдорожче - Onyx BOOX Max3 Black. Коштує 28,5 тис. грн.

Частіше електронні видання обирають працівники сфери освіти, науки, охорони здоров'я, культури і державного управління, правоохоронних органів, судів, Збройних сил. Також студенти та учні. Люди з вищою освітою користуються е-книгами частіше, ніж інші категорії опитаних.

Українська ілюстраторка Юлія Осика створила електронну книжку, яка допомагає іноземцям вчити українську мову.

Зараз ви читаєте новину «Попит на піратські електронні книги зріс удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути