Ексклюзиви
середа, 21 березня 2018 15:09

Понад рік податкова міліція діє поза законом

"Необхідно створити фінансову поліцію. На відміну від податкової міліції, вона не матиме права застосовувати силові методи, використовувати зброю та примусово вилучати документацію. Адже бізнесу страшні не так штрафи, як безкарне застосування правоохоронними органами своїх повноважень – обшуки, вилучення документів, арешти, допити", йдеться в пояснювальній записці до законопроекту про заміну податкової міліції на фінансову поліцію. Його зареєстрували у Верховній Раді 21 березня 2016 року.

Автор: www.rbc.ua
  Під час голосування за бюджет 2017 року Верховна Рада випадково виключила розділ про "Податкову міліцію" з податкового кодексу.
Під час голосування за бюджет 2017 року Верховна Рада випадково виключила розділ про "Податкову міліцію" з податкового кодексу.

"У фінполіції працюватиме 2,5 тисячі співробітників. У податковій міліції зараз близько 5,5 тисяч. Нову структуру поділять на держслужбовців і детективів, які матимуть спецзвання і обиратимуться на конкурсній основі. Керівництво поліції будуть обирати на 5 років. Другий термін повноважень не передбачений. У структурі буде не більше 25% від тих, хто протягом року працював у ДФС, МВС чи СБУ на посадах слідчих або оперативників. Передбачається, що глава фінансової поліції отримуватиме близько 64 тисячі гривень щомісяця. Мінімальна зарплата становитиме 16 тисяч гривень", - каже експерт з питань податкової політики Інституту суспільних досліджень Юрій Федчишин.

Очікувалося, що податкова міліція має зникнути після набрання чинності закону про створення фінансової поліції. Але під час голосування за бюджет 2017 року Верховна Рада випадково виключила розділ про "Податкову міліцію" з податкового кодексу.

"Де-юре, правовий статус податкової міліції - "поза законом". Де-факто, вона не ліквідована, співробітники не звільнені, продовжує діяльність", — заявила народний депутат Тетяна Острикова.

Автор: facebook.com
  Відповідь на лист, з яким ДФС звернулася до Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики.
Відповідь на лист, з яким ДФС звернулася до Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики.

"Щодо "технічної помилки" та роботи податкової міліції. Отримали відповідь на лист, з яким звернулися до Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики. Розчарую тих комбінаторів, які цими днями вже нафантазували собі глобальні плани, аби не платити податки та вести тіньовий бізнес. Ми й надалі продовжуємо працювати, захищаючи економічні інтереси держави", - написав у Facebook в середині січня 2017 року перший заступник голови Державної фіскальної служби Сергій Білан.

На сьогодні податкова міліція входить до складу Державної фіскальної служби і фінансується з державного бюджету.

"Податкова міліція вже понад рік існує поза законом. Її так і не вдалося повністю ліквідувати. Працівники не вмотивовані, бо розуміють, що врешті-решт цей орган ліквідують. Процес треба завершити. Державна фіскальна служба має перетворитися на сервісний орган. І всередині неї не може перебувати правоохоронний орган, ще й із такою репутацією серед бізнесу", - сказав міністр фінансів Олександр Данилюк.

"Ми втратили чимало професіоналів і не тільки через "технічну помилку" Верховної ради. У більшості випадків люди звільнялися, щоб перейти на більш високооплачувану роботу в інших державних органах: НАБУ, Нацполіціі, прокуратурі. Лише в минулому році звільнилися понад 700 осіб, що становить близько 20% від загальної чисельності працівників податкової міліції. Їх можна зрозуміти, враховуючи зарплату в 2500-3500 гривень. Переконали Кабмін вжити заходів, і в останні місяці 2017 року пощастило підняти рівень зарплати до прийнятного, відтік кадрів припинився", - розповів про роботу податкової міліції в інтерв'ю "Цензор.НЕТ" перший заступник голови Державної фіскальної служби Сергій Білан.

Автор: РБК-Украина
  За словами голови ДФС Сергія Білана, протягом 2017 року на службу до податкової міліції було прийнято 159 осіб. Більша частина прийшла протягом останніх 3 місяців, після збільшення грошового забезпечення.
За словами голови ДФС Сергія Білана, протягом 2017 року на службу до податкової міліції було прийнято 159 осіб. Більша частина прийшла протягом останніх 3 місяців, після збільшення грошового забезпечення.

За його словами, починаючи з 2015 року підготували і подали до Мінфіну кілька законопроектів щодо реформування податкової міліції.

"Всі розуміють, що податкова міліція створювалася як частина командно-адміністративної системи управління економікою, щоб, грубо кажучи, вибивати податки згідно із спущеним планом. Під це будувався весь функціонал. Так це працювало багато років. На сьогоднішній день є кілька законопроектів про створення нової структури, як від Міністерства фінансів, так і Комітету з питань податкової та митної політики. ДФС не є суб'єктом законодавчої ініціативи, і прийняття законів залежить від парламенту", - додав він.

У кінці 2017 року вступив в силу закон, який у суспільстві назвали "Маски-шоу стоп". Він передбачає обов'язкову відеофіксацію під час проведення обшуків. У податковій міліції вже більше року всі обшуки фіксуються на відео і вносяться в протокол.

Зараз ви читаєте новину «Понад рік податкова міліція діє поза законом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути