Ексклюзиви
субота, 11 травня 2019 18:09

Політолог: мінімізація впливу Росії - це завжди добре для енергоринку

Політолог: мінімізація впливу Росії - це завжди добре для енергоринку

Мінімізація російських компаній на український енергоринок є позитивним фактором, що дозволяє посилити енергобезпеку країни. Таку думку висловив політолог Андрій Бузаров, коментуючи витіснення російської VS Energy з українського сегмента розподілу електроенергії після покупки компанією ДТЕК акцій "Київобленерго" і "Одесаобленерго".

За словами експерта, сьогодні в Україні колосальна залежність від Росії. "Мінімізація впливу Росії через прямих або непрямих громадян Російської Федерації - це завжди добре для енергоринку. По суті, українська компанія, яка інвестує гроші, власні гроші в енергетику України, природно, добре, що вона володіє. Ми зменшуємо залежність від Росії і збільшуємо знаходження в цьому сегменті українських компаній, українських структур, які дійсно пов'язані з Україною", повідомляє "Обозреватель".

За словами експерта, рішення Антимонопольного комітету юридично законно, правильно виходячи із ситуації на енергоринку. Адже ні про яку монополію в даному разі не може йтися. "ДТЕК, купивши два (обленерго, - ред.), по суті володіє п'ятьма, став власником п'яти. Насправді, є люди, той же самий Коломойський, у якого 6-7 обленерго. VS Energy, у якої ДТЕК купив, зберегла власність 8-9 обленерго. Тому про якусь монополії говорити складно або концентрації", - зазначив він.

Крім того, підтвердженням відсутності монополії на ринку, як зазначив Бузаров, є ще й той факт, що ДТЕК купив природну монополію - мережі, а не бізнес з постачання електроенергії кінцевому споживачу. "ДТЕК купує мережі. Це як залізниця. Купив рейки, а на залізниці є тепловози, вагони, які належать іншим людям", - підкреслив експерт.

Нагадаємо, в кінці квітня Антимонопольний комітет України надав дозвіл компанії ДТЕК на покупку акцій "Київобленерго" і "Одесаобленерго" у російської групи VS Energy.

Зараз ви читаєте новину «Політолог: мінімізація впливу Росії - це завжди добре для енергоринку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути