Ексклюзиви
субота, 26 червня 2021 20:23

Податкова амністія завершиться масовими протестами - економіст

Податкова амністія завершиться масовими протестами - економіст
Кушнірук розкритикував податкову амністію. Фото: Інтерв'ю з України - WordPress.com

Закон про податкову амністію, який підтримала Рада 15 червня, не має жодного відношення до справедливості, вважає економіст Борис Кушнірук.

"Спочатку треба було зменшити податкове навантаження на Фонд оплати праці, щоб у людей не було потреби ховати свої доходи. А після того можна було робити амністію. Цинізм у тому, що можновладці мають можливість не платити жодних податків. Вони мовляв і так все задекларували через електронні декларації. Але ні в кого не спитали про походження цього майна. Нічого не платитимуть і дуже багаті люди. Вони все давно легалізували. Мають настільки хороших юристів, що жоден податківець і прокурор їх не дістане", - пояснив.

Законом збираються обібрати малий і середній бізнес та заробітчан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почнуть діяти нові штрафи для роботодавців

"Це викличе обурення людей, після 1 вересня 2022 року, коли візьмуться за незареєстроване майно. Це призведе до протестів і отримаємо сценарій, як з "євробляхами", коли можновладці будуть змушені переписувати закон", - підсумував Кушнірук.

Податкова амністія, за яку проголосувала Верховна Рада, має допомогти легалізувати майно і статки українців, придбані за рахунок тіньових доходів.

Закон дозволить громадянам, які ухилялися від сплати податків, відкрити справжні статки та доходи. При цьому уникнути покарання. Декларантами не можуть бути особи, які з 1 січня 2010 року були державними топпосадовцями або народними депутатами.

Не треба декларувати квартиру, яка не перевищує 120 квадратів, будинок – до 240 квадратів і землю – не більше 100 гектарів для фізичних осіб. Не декларуватиметься нежитлове приміщення до 60 квадратних метрів. Не треба декларувати автомобіль, якщо обсяг двигуна менше за 3 тисячі кубічних сантиметрів. Не декларувати дозволятиметься один транспортний засіб вартістю до 2,25 мільйона грн (якщо це не яхта, літак, гелікоптер чи автобус). Не братимуться до уваги інші активи, вартість яких не перевищує 400 тисяч грн. Готівку декларувати не можна.

Якщо не легалізувати активи, то за несплату податків загрожує штраф до 425 тисяч грн, позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Зараз ви читаєте новину «Податкова амністія завершиться масовими протестами - економіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути