Ексклюзиви
четвер, 05 вересня 2019 11:16

Податки "під новорічну ялинку": парламент прийматиме системні податкові без "зайвих" дискусій

Податки "під новорічну ялинку": парламент прийматиме системні податкові без "зайвих" дискусій
Президент України Володимир Зеленський визначив невідкладними законопроекти про внесення змін до податкового законодавства. Фото: Укрінформ

Президент України Володимир Зеленський визначив невідкладними законопроекти про внесення змін до податкового законодавства, які вніс на розгляд Верховної Ради України Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Мова йде про законопроекти № 1209 та 1210, які передбачають внесення системних змін до податкового законодавства, що передбачають корегування об'єктів оподаткування, ставок податків, посилення повноважень контролюючих органів, підвищення штрафних санкцій для платників податків, інвесторів та суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності. Зміни передбачається ввести в дію вже з 1 січня наступного року. Обсяг законопроектного матеріалу, який слід опрацювати перевищує 500 сторінок. Законопроекти було зареєстровано 30 серпня, але їх тексти стали доступними на сайті ВРУ лише вчора увечері.

Представники бізнес-спільноти та асоціації інвесторів обурені продовженням практики попередніх урядів із запровадження податкових змін за принципом "сьогодні на сьогодні" всупереч принципу податкової стабільності, який закріплено Податковим кодексом.

Нагадаємо, що, 30 серпня, прем'єр-міністр Андрій Гончарук у під час своєї зустрічі з пресою заявив, що готувати податкову реформу планується навесні 2020 року, а вступить в силу вона з 1 січня 2021 року. "Це хибна практика і, як правило, її бути не повинно, коли в другому півріччі ти ускладнюєш податковий режим. Тобто спростити теоретично ти можеш, але ускладнювати – точно ні" - заявив пан Гончарук.

Данило Гетьманцев, який є доктором юридичних наук та членом Європейської асоціації податкових професорів, до свого обрання до парламенту від партії "Слуга народу" неодноразово наголошував на неприпустимості нехтування принципом стабільності. "Принцип стабільності податкового законодавства у вітчизняних реаліях є, швидше, закріпленою в законі мрією платників податків, ніж реально діючою правовою нормою. Автор цих рядків не пам'ятає жодного бюджетного періоду, в якому б цей принцип не порушувався. Рік у рік порушення стають дедалі грубішими, повністю нівелюючи принцип визначеності податкового закону, і позбавляють платників податків можливостей податкового планування", - зазначав Гетьманцев у своїх роботах.

Зараз ви читаєте новину «Податки "під новорічну ялинку": парламент прийматиме системні податкові без "зайвих" дискусій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути