вівторок, 23 січня 2018 21:10

Чому в магазинах стало більше імпортних товарів

Чому в магазинах стало більше імпортних товарів
Польські сири коштують фактично як найдорожчі українські. Фото: wallpaperscraft.com

В українських магазинів продається трохи більше 10 відсотків імпортних продуктів. 2018-го імпорт зросте до 15 відсотків, розповів Gazeta.ua директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

"У 2017 році Україна наростила імпорт продовольчих товарів. Збільшила імпорт риби, яка стала альтернативою дорогому м'ясу. Крім цього, побільшало сирів із Польщі та Нідерландів. Польські сири коштують фактично як найдорожчі українські. У Польщі багато молока. В Україні спостерігається його дефіцит. Тому імпорт молочних продуктів зростатиме далі. Щоправда, Держспоживслужба, яка контролює якість продукції, виявила багато порушень з боку польських виробників", - каже експерт.

Порівняно з Європою, в Україні собівартість продуктів постійно зростає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Повідомили, чому дорожчають банани

"Головні причини - це девальвація гривні та підвищення зарплат. Водночас ВВП на душу населення у Польщі в 4 рази більший, ніж в Україні. Крім цього, поляки можуть взяти кредит на розвиток бізнесу під 2-3% річних. В Україні менше ніж під 15-20% кредит не дадуть", - наголошує Олексій Дорошенко.

Все частіше в Україні можемо бачити не якісну продукцію.

"Виробники навмисно жертвують якістю, щоб здешевити продукт. Щоправда цього року Держспоживслужба отримала більше фінансування. Тому чекаємо декілька десятків тисяч перевірок. Це позитивно вплине не лише на якість продуктів харчування, а й інших товарів, послуг", - запевнив експерт.

Україна заборонила завозити свиней з чотирьох воєводств Польщі. Це пов'язано з африканською чумою свиней. Директор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко каже, що значна частина продукції завозиться човниками, тобто не легально. Тому польською свининою і далі торгуватимуть на українських ринках.

Зараз ви читаєте новину «Чому в магазинах стало більше імпортних товарів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути