понеділок, 19 березня 2018 21:10

Чому українці почали брати більше кредитів

Чому українці почали брати більше кредитів
Зростанню споживчого кредитування посприяло зростання доходів українців і ліквідація банків. За даними Держстату, реальна зарплата в 2017 році порівняно з попереднім роком зросла на 19,1%. Фото: revide.com.br

За результатами минулого року ринок споживчого кредитування виріс на 40%. Очікується, що у 2018 році видача споживчих кредитів збільшиться ще на 50%.

"Друге півріччя, і особливо IV квартал 2017 року, відзначилося різким зростанням кредитування. У вересні-грудні банки видали в два рази більше кредитів, ніж за всі попередні місяці з початку року. Фактично, поведінка клієнтів повернулася до докризового рівня", - повідомив голова правління Банку Форвард Андрій Кисельов, пише delo.ua.

Зростанню споживчого кредитування посприяло зростання доходів українців і ліквідація банків. За даними Держстату, реальна зарплата в 2017 році порівняно з попереднім роком зросла на 19,1%.

"З ринку пішло 88 банківських установ. Це помітно знизило конкуренцію. Банкам зараз легше кредитувати", - вважає директор департаменту з розвитку роздрібних продуктів Альфа-Банк Олексій Пузняк.

Водночас в Україні все ще низький рівень лояльності населення до банків і фінансових організацій.

"Це відбувається через брак фінансової грамотності та довіри до банківської системи. В Україні послугами кредитування користуються близько 10% населення. У Німеччині - більше 30%", - каже керуючий партнер "Фінансового клубу" Руслан Чорний.

Пріоритетним напрямком залишається видача готівкових кредитів. Тенденція зберігатиметься до того часу, поки більшу частину покупок робитимуть за готівку. Крім того, у багатьох магазинах, особливо за межами великих міст, немає терміналів або термінали не працюють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів про шахрайські схеми українських банків

"Актуальною проблемою для банків залишаються високі ставки по споживчим кредитам. Вони складають 40-80%. Адже на вартість кредитів впливає рівень ставок по депозитах, операційні витрати банку і плата за ризик неповернення. Для зниження вартості кредитів необхідна стабілізація валютного курсу, зниження інфляції, зростання офіційних доходів громадян і зниження рівня тіньової економіки", - наголосив Олексій Пузняк.

Банки роблять ставку на зростання дистанційного обслуговування клієнтів. Оформлення послуги через інтернет і впровадження електронного цифрового підпису прискорить процеси і спростить доступ до банківських продуктів.

27 жовтня 2017 року Нацбанк підвищив облікову ставку до 13,5% річних. До цього ставка 12,5% річних зберігалася 3 місяці поспіль - у липні, серпні і вересні. У грудні торік вона збільшилась до 14,5%. 25 січня 2018 року облікову ставку підвищили до 16% річних. З 1 березня 2018 року вона зросла до 17% річних.

Зараз ви читаєте новину «Чому українці почали брати більше кредитів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути