Ексклюзиви
неділя, 09 вересня 2018 10:10

Відмовилися від російського та збільшили запаси власного газу: Нафтогаз розповів про успіхи

9 вересня в Україні святкують День працівників нафтової, газової та нафтопереробної промисловості. Свято у 1993 році започаткував указом тодішній президент Леонід Кравчук. Його щороку святкують у другу неділю вересня.

Автор: Кореспондент
  У ніч із 22 на 23 серпня виповнилося 1000 днів, як Україна не купує газ у російського Газпрому.
У ніч із 22 на 23 серпня виповнилося 1000 днів, як Україна не купує газ у російського Газпрому.

Історія української газовидобувної промисловості починається з 1924 року. Тоді в експлуатацію ввели Дашавське газове родовище. Також закінчили будівництво газопроводу Дашава — Стрий. Інтенсивному розвитку газової промисловості сприяло відкриття Дніпровсько-Донецького, Карпатського і Причорноморсько-Кримського родовищ нафти і газу.

Сьогодні в Україні працює складна трубопровідна газотранспортна система. Вона має протяжність близько 37 тис. км. Через територію країни проходять магістральні трубопроводи стратегічного значення, завдовжки 4,7 тис. км.

На території України відкрито 126 нафтових родовищ. Найбільшими діючими родовищами нафти є Леляківське, Гнідинцівське, Долинське, Бориславське та Глинсько-Розбишівське.

До професійного свята Нафтогаз назвав основні досягнення галузі за роки незалежності.

- Україна не купує російський газ 1017 днів. Тому РФ більше не зможе шантажувати Україну відключенням газу.

- У Швейцарії, Нідерландах та Великій Британії вдалося заарештувати активи ПАТ "Газпром".

- Російський Газпром, крім основного боргу $2,5 млрд за рішенням Стокгольму, заборгував Україні $100 млн. Це нараховані відсотки та штрафи за невиконання рішення арбітражу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, як новий арешт активів вплине на "поведінку" російського "Газпрому"

- У 2017 році Україні вдалося наростити видобуток газу до 24-річного максимуму. Об'єми склали 20,5 млрд куб. м газу. Це на 450 млн куб. м більше, ніж у 2016 році.

- Модернізований Шебелинський ГПЗ запустив випуск палива Євро-5.

- Розпочато масштабну модернізацію ГТС. Реконструкції підлягають 4 компресорних станції: "Яготин", "Диканька", "Ромни" і "КЦ 4 Більче-Волиця". На це у 2018-2020 роках передбачено понад 7 млрд грн.

- На ринкок постачання газу для промисловості прийшли 500 постачальників. Це дозволяє забезпечувати конкуренцію та оптимальні ціни.

Станом на 20 серпня поточного року Україна накопичила в підземних сховищах майже 14 млрд куб. м газу. Продовжить закачувати паливо ще понад місяць - до початку опалювального сезону.

Зараз ви читаєте новину «Відмовилися від російського та збільшили запаси власного газу: Нафтогаз розповів про успіхи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути