Ексклюзиви
четвер, 21 грудня 2017 14:41

Від процвітання до ліквідації: три факти про банк "Родовід"

Від процвітання до ліквідації: три факти про банк "Родовід"
У 2003 році "Родовід" займав 97 місце серед українських банків за рівнем активів і 67 місце - за рівнем роздрібних кредитів. Фото: kp.ua

Нацбанк вирішив ліквідувати банк "Родовід". Цей процес триватиме протягом двох років - до 19 грудня 2019 року.

Gazeta.ua зібрала найцікавіші факти про фінустанову.

Мав іншу назву

Створений у 1990 році як АКБ "Перкомбанк". У 2003 році банк займав 97 місце серед українських банків за рівнем активів і 67 місце - за рівнем роздрібних кредитів. У 2004 році "Перкомбанк" перейменували на "Родовід Банк". Капітал банку було збільшено на 85 млн грн. Майже по всій території України відкрили мережу кредитних пунктів. У 2006 році інвестували в подальший розвиток банку $50 млн. "Родовід Банк" став членом міжнародних платіжних систем VISA та MasterCard. Входив до топ-20 банків України за рівнем активів. Мав 146 відділень та 2 філії.

Фінансова криза і націоналізація

"Родовід Банк" сильно постраждав під час фінансової кризи 2008-2009 років. 16 березня 2009 року Нацбанк ввів тимчасову адміністрацію в банк.

"Основною причиною погіршення платоспроможності стала паніка серед населення, яка була спровокована кризою в банківській системі. За четвертий квартал минулого року з депозитних рахунків "Родовід Банку" було знято понад 2 мільярди гривень. На той момент це становило близько 15% від загального обсягу депозитного портфеля. Ще 2 мільярди гривень депозитів пішло з банку в першому кварталі 2009 року. Разом, за 6 місяців банк втратив близько 30% депозитної бази. На допомогу прийшов НБУ і видав рефінансування, але цих коштів не вистачило для того, щоб залишити банк на плаву. Керівництво цього банку, як і топ-менеджери багатьох інших фінустанов, вели недостатньо правильну політику ризиків. На якихось етапах були прорахунки, що в підсумку і призвело до фінансових труднощів", - розповідав в інтерв'ю delo.ua тимчасовий адміністратор "Родовід Банку" Сергій Щербина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фінансист розповів, що робити з державними банками

У банку було 1,6 млрд грн депозитів населення. Через затримку виплат у Києві та інших обласних містах України відбуваються акція протесту "Ні свавіллю банків".

Щоб виплатити депозити та врятувати банк, Кабмін прийняв рішення про націоналізацію "Родовід Банку". Держава стала власником 99,97% акцій і виділила на порятунок фінустанови 2,8 млрд грн.

Від санаційного банку до ліквідації

14 вересня 2011 року прийнято рішення перетворити "Родовід Банк" на санаційний банк. Головні завдання: продовження роботи з повернення власних активів, робота із проблемними активами державних і рекапіталізованих державою банків. Водночас, санаційний банк не має права видавати кредити і залучати депозити.

Але "Родовід банк" не створив механізмів передачі та реалізації проблемних активів банків державного сектору. Крім цього, доходи банку покривали лише його витрати. Враховуючи збиткову діяльність та низьку ефективність роботи 25 лютого 2016 року Нацбанк і Міністерство фінансів України вирішили відмовитись від використання ПАТ "Родовід Банк". Його визнали неплатоспроможним та передали до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

За підсумками 9 місяців 2017 року, найбільший збиток отримали Промінвестбанк (4,9 млрд грн), Приватбанк (1,6 млрд грн), "ВТБ Банк" (1,4 млрд грн), банк "Кредит Дніпро" (489 млн грн) і банк "Кліринговий дім" (366,7 млн грн). Найбільший прибуток отримали "Райффайзен банк Аваль" (4 млрд грн), Укрексімбанк (1,5 млрд грн), Укрсиббанк (856 млн грн), "Креді Аґріколь Банк" (853 млн грн) і ПУМБ (764 млн грн).

Зараз ви читаєте новину «Від процвітання до ліквідації: три факти про банк "Родовід"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути