середа, 20 січня 2021 17:56

Залишок радянських традицій: економіст про перенесення робочих днів на вихідні

Залишок радянських традицій: економіст про перенесення робочих днів на вихідні
Вам говорять, що ваш робочий день 8 годин. Реально ж ви працюєте 10. Фото: pexels.com

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про заборону переносу робочих днів після свят. Автори пояснюють, що це негативно впливає на продуктивність праці, мотивацію працівників. До того ж робочий тиждень може тривати по 6 днів, кілька разів на місяць. Це суперечить законодавчим вимогам щодо мінімального часу відпочинку працівника.

"Трудовий кодекс України потребує негайної модернізації. Саме застарілий формат кодексу й залишки радянських традицій заважають виведенню бізнесу з тіні, подальшому економічному розвитку країни", - розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

Одна з таких застарілих практик – перенос робочих днів на вихідні через свята.

"У Європі нема й ніколи не було таких переносів. З точки зору ефективності праці - це недоречно. Іноді таких вимушених вихідних буває багато і в результаті це призводить до хаосу: ті працюють, ті не працюють, бо перенесли", - зазначає економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповів, коли зникнуть зарплати "в конверті"

Найбільшою проблемою він вважає застарілий Трудовий кодекс.

"Чому у нас так багато зарплат у конверті, велика тіньова економіка? Бо Трудовий кодекс України – радянський. У нас, наприклад, складно звільнити людину. Тому що в Радянському Союзі майже не було безробіття, не було звільнень. Для нашого часу це абсурдно. Треба зробити так, щоб бізнесмен міг швидко звільнити працівника, коли в цьому є потреба. Тоді в роботодавців не буде потреби наймати людину неофіційно. Коли українці потрапляють у Польшу, дивуються. Там погодинна оплата праці. В Україні вона теоретично є, але застарілий Трудовий кодекс фактично її вбив. Виникає така ситуація: ви приходите на роботу, де вам говорять, що ваш робочий день 8 годин. Реально ж ви працюєте 10 годин", - розповідає Олександр Охріменко.

Більшість роботодавців пропонують фіксовану помісячну оплату праці. Тобто за перепрацювання на 1-2 год. кожного дня доплата не передбачена.

"У Європі якщо ви перепрацьовуєте на 47 хвилин – вам платять за годину. Якщо мало роботи, роботодавець може зменшити кількість годин для праці. У нас є великі зловживання. Коли просять перепрацьовувати й залишатися на вихідні безкоштовно. Поскаржитися нема куди, адже у Трудовому кодексі додаткова погодинна оплата не передбачена", - додав Олександр Охріменко.

Утім, від деяких застарілих норм Україна потроху відмовляється.

"Електронні довідки більш значущі, ніж паперові. Паперовий - це вже вторинний документ. А мати "бумажку на бумажку" скоріш застаріла традиція. Наприклад, теоретично в Україні ви можете користуватись тільки додатком "Дія" і не мати ніяких паперових документів. Звичайно, діджиталізація потребує часу, за день це не зроблять. Але якщо порівняти ситуація сьогодні та 5 років тому – кількість обов'язкових паперових документів суттєво зменшилась. А ще років за 5 – вони взагалі зникнуть", - вважає експерт.

Верховна Рада хоче заборонити перенесення вихідних та робочих днів на свята. Планують скасувати можливість уряду робити такі рекомендації.

Зараз ви читаєте новину «Залишок радянських традицій: економіст про перенесення робочих днів на вихідні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути