субота, 02 вересня 2017 15:42

Низька ціна на українське вугілля знищить галузь - Волинець

Низька ціна на українське вугілля знищить галузь - Волинець
Низька ціна на українське вугілля знищить галузь - Волинець

Низька ціна на українське вугілля, яка навіть після підвищення на цьому тижні, є нижчою собівартості його видобутку, приведе до поступового знищення української вугільної галузі.

Про це в ефірі "NEWSOne" заявив керівник Незалежної профспілки шахтарів Михайло Волинець.

"Зараз у світі йде суттєве зростання цін на вугілля, на руду, на метал і якщо ми не будемо реагувати, а дозволимо знищити нашу вугільну галузь, ми будемо сидіти в холоді і в темноті",- підкреслив М.Волинець.

За його словами, ціна на вітчизняне вугілля незбалансована.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зарплати шахтарів витрачають на закупівлі наддорогого вугілля марки Г - депутат

"Коли витрати у серпні місяці склали на видобуток однієї тони 2978 гривень, а в березні навіть більше 3 тисяч, а ціна була ще в свій час 1700 гривень , остання ціна 2 тис., зараз на 10% всього піднімають ціни. В той час, коли з Америки, штату Пенсільванія завозять вугілля по ціні 113 доларів за тону. З доставкою до споживача – 130 доларів. Давайте співставимо ціну 2000 і ціну 3100. Тобто виникає відразу питання , що ціна на вугілля незбалансована, а вугільна галузь приходить в занепад", - підкреслив екперт.

Він також зазначив, що навіть після підвищення ціни на вугілля, державна підтримка вугільній галузі буде потрібна, але в значно меншому обсязі.

"Давай я скажу військовою термінологією. Якщо ви не хочете фінансувати свою армію, будете фінансувати чужу армію. Якщо ви не забезпечуєте власну енергетичну безпеку при такій наявності вугілля, то тоді що? Тоді ми будемо купувати вугілля закордоном по 130 доларів", - сказав Михайло Волинець.

Коментуючи законність та обґрунтованість формули Роттердам+, голова профспілки зазначив, що сьогодні навколо цього питання багато спекуляцій.

"Ніхто не знає, що таке API2, але всі про це говорять, навіть обшуки здійснюються в НКРЄКП, коментують силовики цю тему, не розуміючи, що вони говорять і насправді, з чого складається ця формула", - підкреслив він.

Нагадаємо, Міністерство енергетики та вугільної промисловості підвищило ціну реалізації вугілля державних шахт на 10 % ( з 2000 до 2200 грн), щоб поліпшити ситуацію в енергобезпеці країни. Відповідне рішення ухвалили 30 серпня на нараді з питань визначення граничної ціни на вугільну продукцію. У документі наголошується, що нова ціна відповідає зростанню ціни вугілля на зовнішніх ринках.

Зараз ви читаєте новину «Низька ціна на українське вугілля знищить галузь - Волинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути