середа, 11 жовтня 2017 12:17

Незважаючи на "Роттердам+", ціна на електроенергію в Україні в 4,3 рази нижча за середньоєвропейську

Ціни на електроенергію та газ в Україні найдешевші в Європі. Про це пише на своїй сторінці в мережі Facebook енергетичний експерт Олексій Хабатюк з посиланням на energypriceindex.com.

"Київ став 30-ю столицею, яка увійшла в Індекс цін на електроенергію для населення в європейських столицях. Електроенергія разюче дешевша в рази. Газ найдешевший", - пише енергоексперт.

Згідно з даними Центру досліджень в області світової енергетики VaasaETT, який збирає інформацію про щомісячні ціни на електроенергію і газ для побутових споживачів у великих містах країн ЄС, жителі Києва платять за електроенергію найменше від усіх європейських столиць - 3,94 євроцентів за кВт·год. Далі йдуть Белград, Софія і Бухарест, вартість електроенергії в Німеччині в 10 разів вища за українську - 30,88 євроценти за кВ·год. При цьому середня ціна - близько 17 євроцентів за кВт·год.

  Графічне зображення вартості електроенергії для побутових споживачів у містах Європи
Графічне зображення вартості електроенергії для побутових споживачів у містах Європи

Аналогічна ситуація з цінами на газ. В Україні найнижчі ціни на газ для населення серед європейських столиць - 2,43 євроцента. Найвищі ціни на газ в Європі - у Стокгольмі (23,32 євроцента), а середня - близько 6,5.

  Графічне зображення вартості газу для побутових споживачів у містах Європи
Графічне зображення вартості газу для побутових споживачів у містах Європи

Нагадаємо, у 2016 році за ініціативою міжнародних організацій і донорів Україна почала процес лібералізації системи ціноутворення на енергоресурси. 27 квітня 2016 року КМУ прийняв постанову №315, якою зрівняв ціни на газ для промисловості і населення. Цим же рішенням визначено формулу ціни газу, в основі якої лежать котирування в європейському хабі NCG (поблизу німецького міста Дюссельдорф) + доставка до україно-словацького кордону. 3 березня 2016 року НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Заступник голови МВФ Девід Ліптон заявив, що енергетична політика повинна залишатися відповідно до програмних зобов'язань України перед МВФ, і рішення деполітизувати цей процес через застосування автоматичних формул має вирішальне значення.

Зараз ви читаєте новину «Незважаючи на "Роттердам+", ціна на електроенергію в Україні в 4,3 рази нижча за середньоєвропейську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути