пʼятниця, 22 травня 2020 18:09

Необхідно дозволяти імпорт електроенергії для забезпечення конкуренції - глава НКРЕКУ

Необхідно дозволяти імпорт електроенергії для забезпечення конкуренції - глава НКРЕКУ
У другому півріччі 2019-го в Україну було імпортовано 2,7 млрд кВт-год. Фото: Reuters

Обмеження імпорту електроенергії в Україну є тимчасовим заходом, який після подолання кризи, пов'язаної з COVID-19, має бути скасований. Про це заявив глава НКРЕКУ Валерій Тарасюк в інтерв'ю Бізнес Цензору.

"Ми дивимося на імпорт як на елемент конкурентного середовища. Заходи з його обмеження були викликані виключно кризою в зв'язку з пандемією COVID-19. Вони унікальні. Сподіваємося, що за наше життя вони не повторяться, - зазначив Валерій Тарасюк. - Після подолання кризи я вважаю за необхідне дозволяти імпорт для забезпечення конкуренції. Особливо це важливо для нашого висококонцентрованого ринку генерації (НАЕК "Енергоатом" і ДТЕК Ахметова виробляють близько 80% електроенергії в країні)".

Найбільшими імпортерами електроенергії в другому півріччі 2019 року були компанії "Д.Трейдінг" (входить в енергохолдинг ДТЕК, компанія імпортувала 830,6 млн кВт-год, частка поставок у загальному обсязі імпорту склала 30,8%), "ЕРУ Трейдинг" (718,5 млн кВт-год, 26,6%), "ДЕ Трейдинг" (374,6 млн кВт-год, 13,9%), "Джен Ай Київ" (247,9 млн кВт-год, 9 2%) і "Юнайтед Енерджі" (209,3 млн кВт-год, 7,8%).

За даними НЕК "Укренерго", всього в другому півріччі 2019-го в Україну було імпортовано 2,7 млрд кВт-год, що в загальному балансі склало 1,7%.

Зараз ви читаєте новину «Необхідно дозволяти імпорт електроенергії для забезпечення конкуренції - глава НКРЕКУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути