Ексклюзиви
пʼятниця, 25 вересня 2020 17:24

Недержавні пенсійні фонди: пояснили, у чому їхня небезпека

Недержавні пенсійні фонди: пояснили, у чому їхня небезпека
Неефективність роботи НПФ пов'язана з випадками зловживань і шахрайства в багатьох таких фондах. Фото: unsplash

Міністр соціальної політики Марина Лазебна заявила, що в Україні функціонують 66 недержавних пенсійних фондів. З них ефективно працюють лише близько 15.

НПФ залучає пенсійні внески вкладників, інвестує ці кошти з метою їх примноження і захисту від інфляції. Пізніше - здійснює пенсійні виплати учасникам за рахунок накопичених пенсійних активів, пише "Лига.Финансы".

Недержавну пенсію виплачують додатково до державної. Розмір недержавної пенсії, на яку можуть розраховувати вкладники, залежить від розміру пенсійних внесків, періоду накопичення і суми отриманого інвестиційного прибутку.

За даними Мінсоцполітики, неефективність роботи НПФ пов'язана з випадками зловживань і шахрайства в багатьох таких фондах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грошей на пенсії може не вистачити: назвали причини

Як зазначила міністр Марина Лазебна, необхідно посилити відповідальність посадових осіб недержавних пенсійних фондів за нераціональне використання і вкладення коштів вкладників.

"Питання в тому, чи створить держава систему контролю за засобами людей в цій сфері. Ми над цим працюємо, у нас є певні законодавчі пропозиції. Хочемо, щоб ця система була захищеною, контрольованою і працювала на людей", - сказала глава Мінсоцполітики.

З 1 липня 2020 року нагляд за діяльністю недержавних пенсійних фондів здійснює Національний банк.

Недержавний пенсійний фонд - це фінустанова, яка має статус неприбуткової організації та працює виключно для пенсійного забезпечення громадян. Найбільший НПФ в Україні - корпоративний недержавний пенсійний фонд Нацбанку. Його активи складають близько половини від усіх активів НПФ України.

Зараз ви читаєте новину «Недержавні пенсійні фонди: пояснили, у чому їхня небезпека». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути