Ексклюзиви
пʼятниця, 13 квітня 2018 17:24

Навколо "Роттердам+" багато спекуляцій - New Eastern Europe

Навколо "Роттердам+" багато спекуляцій - New Eastern Europe
Польський журнал New Eastern Europe зазначає, що депутати та активісти активно підігрівають тему тарифів вугільної енергетики. Фото: Raimond Spekking

Директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник заявив про складність справи навколо встановлення методики розрахунку ОРЦ і відмовився прогнозувати терміни її завершення, зазначивши велику кількість спекуляцій на темі "Роттердам+". Про це пише польський журнал New Eastern Europe.

"Це дуже складна справа, пов'язана з вивченням величезної кількості документів. По-перше, зараз триває слідство, є таємниця слідства, і я не маю права її розголошувати. По-друге, ця справа з самого початку набрала надто суспільної уваги і будь-які коментарі до певних остаточних або проміжних рішень будуть зайвими, і можуть використовуватися для певних маніпуляцій і спекуляцій", - повідомив Артем Ситник.

Директор НАБУ не робить прогнозів щодо термінів завершення розслідування, відзначаючи, що результативність слідчих дій безпосередньо залежить від можливості доступу детективів до міжнародних механізмів розкриття фінансової інформації.

"Поки немає будь-яких термінів, коли ця справа буде передана до суду. І я намагаюся не робити будь-яких прогнозів, на відміну від інших керівників правоохоронних органів, тому що все дуже складно. З цього розслідування - 99% наших розслідувань міжнародні правові доручення. Вони залежать від іншої держави і міжнародних правових документів. Зараз всі необхідні слідчі дії не проведені. Тому говорити і робити якісь висновки, або говорити, що вже є якесь бачення рано. Справа ведеться", - повідомив Артем Ситник.

Як пише видання, на противагу стриманості правоохоронців, тему тарифів вугільної енергетики активно підігрівають депутати та активісти, періодично направляючи в НАБУ нові звернення і матеріали. У НАБУ, судячи з усього, радості від отримання "додаткових доказів" не виявляють, обмежуючись сухими відписками про залучення їх до справи. У свою чергу експерти і учасники ринку говорять про слабкість, а то й відсутність, доказової бази обвинувачень і не вірять в судові перспективи справи.

Як повідомлялося, в березні 2016 року НКРЕКП затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Згідно з цією методикою, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації обчислюється за формулою "вартість вугілля в порту Роттердам + вартість його доставки в Україну". На цій підставі формула отримала назву "Роттердам+".

24 березня 2017 року НАБУ почало досудове розслідування за фактом можливого зловживання службовим становищем керівництва НКРЕКП при розробці та впровадженні методики розрахунку ОРЦ.

17 серпня співробітники НАБУ провели обшуки Національної комісії з регулювання електроенергетики і комунальних послуг у справі, пов'язаній з твердженням вугільної формули "Роттердам+".

Енергетичне співтовариство в березні презентувало звіт про діяльність НКРЕКП, визнавши діяльність Регулятора прозорою.

Зараз ви читаєте новину «Навколо "Роттердам+" багато спекуляцій - New Eastern Europe». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути