Ексклюзиви
пʼятниця, 22 грудня 2017 15:57

Нафтогаз переміг Газпром у Стокгольмському арбітражі

НАК "Нафтогаз України" переміг Газпром у Стокгольмському арбітражі за контрактом на поставку газу по всіх спірних питаннях.

Арбітраж повністю відхилив вимоги Газпрому по положенню "бери-або-плати" на $56 млрд у 2012-2017 роках, повідомили у прес-службі Нафтогазу.

Також суд знизив ціну російського газу для України у II кварталі 2014 року до $352 за тис. куб. Так, Газпром вимагав сплатити за газ, поставлений навесні 2014 року, ціну $485 за тис. куб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна зменшить поставки ядерного палива з Росії

Нафтогазу вдалося досягти скорочення майбутніх обов'язкових річних обсягів більш ніж в 10 разів відповідно до своїх потреб в імпорті.

"Арбітражний суд визнав недійсними кабальні положення контракту. Тим самим наблизив його до ринкових європейських стандартів", - кажуть у прес-службі.

Автор: Нафтогаз України
 

Крім цього, Стокгольмський арбітраж зауважив, що Нафтогаз не мусить платити за постачання газу на тимчасово окуповані території Луганської та Донецької областей будь-якій іншій особі, ніж Нафтогаз. Майбутні поставки на зазначені території не стосуватимуться Нафтогазу до припинення окупації територій на Сході України.

Завдяки рішенню суду Нафтогаз заощадив $1,8 млрд на покупках газу в 2014-2015 роках. Водночас, позитивний ефект за весь термін дії контракту на поставку газу оцінили у $75 млрд.

Водночас, у Газпромі спростували заяву Нацбанку.

Арбітри визнали чинними основні положення контракту і задовольнили більшу частину вимог Газпрому про оплату поставленого газу. Крім цього, суд зобов'язав українську сторону сплатити на користь Газпрому суму простроченої заборгованості за поставки газу в розмірі $2,018 млрд, передає ТАСС.

За постачання газу на окуповані території Луганської та Донецької областей Газпром вимагає від НАК "Нафтогаз України" близько $1,3 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Нафтогаз переміг Газпром у Стокгольмському арбітражі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути