Ексклюзиви
понеділок, 05 березня 2018 15:45

Нафтогаз ще не отримав офіційних повідомлень про розірвання контрактів Газпромом у Стокгольмі

Нафтогаз ще не отримав офіційних повідомлень про розірвання контрактів Газпромом у Стокгольмі
Контракти на поставку і транзит газу між компаніями діють з 2009 по 2019 рік. Фото: Politicua.com

5 березня ПАТ "Газпром" офіційно направив повідомлення в НАК "Нафтогаз" про початок процедури розірвання контрактів на поставку і транзит газу через Стокгольмський арбітраж.

"Сьогодні на адресу Нафтогазу України офіційно направили повідомлення про початок процедури розірвання контрактів на поставку і транзит газу через Стокгольмський арбітраж", - повідомив глава ПАТ "Газпром" Олексій Міллер, пише "Інтерфакс".

Контракти на поставку і транзит газу між компаніями діють з 2009 по 2019 рік.

Водночас у НАК "Нафтогаз" ще не отримали від російського Газпрому офіційного повідомлення про початок процедури розірвання контрактів на поставку і транзит газу, передає "112 Україна".

28 лютого Стокгольмський арбітраж зобов'язав ПАТ "Газпром" доплатити НАК "Нафтогаз" $4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних суперечок, Газпром повинен доплатити НАК $2,56 млрд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нафтогаз пояснив, хто заплатить за дорогий газ

Натомість Газпром повернув предоплату Нафтогазу за березневі поставки газу. У російській компанії заявили, що поставки газу з 1 березня для НАК "Нафтогаз" здійснювати не будуть.

Пізніше Нафтогаз закликав українців зменшити споживання газу в зв'язку з порушенням Газпромом своїх зобов'язань по транзиту газу. Водночас Україна підписала контракт з польською нафтогазовою компанією PGNiG про термінові постачання газу.

На 3 березня 4 міста скоротили споживання газу більш як на 20%: столиця спожила на 24% менше, ніж днем ​​раніше, Дніпро - на 32% менше, Миколаїв - на 21% менше, Кременчук - на 35% менше.

Зараз ви читаєте новину «Нафтогаз ще не отримав офіційних повідомлень про розірвання контрактів Газпромом у Стокгольмі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути