пʼятниця, 15 грудня 2017 15:32

Нацбанк пояснив знецінення гривні

  "Світові ціни на основні товари українського експорту залишаються на досить високому рівні", - Яків Смолій. Фото: blackmark.club
"Світові ціни на основні товари українського експорту залишаються на досить високому рівні", - Яків Смолій. Фото: blackmark.club

Національний банк вважає, що до зниження курсу гривні призвели сезонний і психологічний фактори, повідомив в.о. голови НБУ Яків Смолій, передає Finclub.

"З 20-х чисел листопада посилився тиск на курс гривні під дією тимчасових, в тому числі сезонних чинників. Зокрема, на пропозицію валюти впливає сезонне зменшення ділової активності. Одночасно в кінці року традиційно посилюється тиск на валюту, також тиснуть психологічні чинники: несприятливі очікування щодо майбутньої динаміки курсу гривні", - сказав Смолій.

На його думку, фундаментальні фактори залишаються сприятливими: прискорення економічного зростання в країнах - основних торговельних партнерах України підтримує зовнішній попит на вітчизняний експорт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нацбанк спростив ввезення валюти в Україну

Смолій зазначив, що світові ціни на основні товари українського експорту залишаються на досить високому рівні: ціни на залізну руду підтримувалися високим попитом з боку Китаю, незважаючи на зниження виробництва в північних провінціях країни в рамках державної політики захисту навколишнього середовища.

"Це утримувало ціни на сталь на високому рівні. При цьому ціни на сталь українського виробництва сьогодні на 56% вищі, ніж рік тому. Завдяки цьому помітно зріс металургійний експорт, що забезпечує сьогодні понад 40% пропозиції валюти", - пояснив чиновник.

За його словами, ціни на пшеницю росли на тлі несприятливих погодних умов і зростання попиту на зернові хорошої якості.

Держбюджет-2017 був розроблений з урахуванням прогнозу середньорічного курсу гривні 27,2 грн/долар і курсу на кінець року 27,8 грн/долар.

В Україні інфляція в 2017 року істотно перевищить жовтневий прогноз НБУ у розмірі 12,2%. Споживча інфляція у листопаді очікувано сповільнилася до 13,6% у річному вимірі з рівня 14,6% у жовтні.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк пояснив знецінення гривні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути