понеділок, 25 березня 2019 08:50

Нацбанк незвично відреагував на введення Томосу

Національний банк випустив пам'ятні монети з нагоди присвоєння Томосу про автокефалію Православної церкви України. Монети продовжують серію "Духовні скарби України". Їх карбував український Монетний двір. В обіг пам'ятні монети будуть введені сьогодні.

Одна з монет буде номіналом в 5 гривень з нейзильберу. Важить вона 16,54 г, її діаметр - 35 мм, тираж - 75 тисяч штук. На аверсі монети в середині стилізованого хреста, утвореного орнаментальним декоративним фризом, на дзеркальному тлі угорі - малий Державний герб України, під яким розташовано напис "Україна". Про це повідомляється на сайті НБУ.

 

Крім того, там відбитки печаток патріарха Варфоломія і митрополита Київського і всієї України Єпіфанія, між якими розташовано позначення номіналу - 5, нижче напис "гривень", рік карбування монети - "2019" та логотип Банкнотно-монетного двору НБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Копія Томоса поїде в Антарктиду

На реверсі монети на тлі бань Софійського собору зображено стилізований фрагмент Томосу, по обидві сторони від центрального купола вказана дата надання Томосу. Також там по колу напис: "Надання Томосу про автокефалію Православної церкви України".

Наступна, срібна монета номіналом 20 гривень, вагою 62,2 г, діаметром 50 мм, тиражем 4000 штук. На аверсі монети розміщено: угорі - малий Державний Герб України, під яким напис "Україна".

Також на тлі стилізованого рукописного фрагмента Томосу-позолочені (локальна позолота) відбитки печаток Варфоломія та Єпіфанія, під якими - рік карбування монети "2019" та номінал "20 гривень". По колу напис: "Благословляємо і проголошуємо Православну Церкву в Україні автокефальною".

На реверсі монети в центрі на матовому тлі зображено хрест, в центрі якого дата надання Томосу, по колу написи: "Православна Церква України" та "15-я в благословенному хорі автокефальних церков".

Ще одна монета, рифлена золота номіналом 100 гривень (вага - 31,1 г, діаметр - 32 мм, тираж - 1500 штук). На аверсі вгорі півколом напис: "від Хрещення до Томосу, "Тисячолітній шлях Української Церкви". Також внизу - малий Державний Герб України та написи "Україна", "100 гривень". В центрі на дзеркальному тлі абрису собору Святого Георгія в Стамбулі - куполи Софійського собору в Києві, по обидві сторони від центрального купола - роки "988" і "2019".

На реверсі монети на дзеркальному тлі зображення Варфоломія, який підписує Томос. Також там розміщені написи: "благословляємо і проголошуємо Православну Церкву в Україні Автокефальної"і" Вселенський Патріарх/Варфоломій".

14 березня Нацбанк ввів в обіг срібну пам'ятну монету "Овен". Монета номіналом 5 грн оснащена локальною позолотою.Пам'ятна монета продовжує серію "Фауна в пам'ятках культури України". Виготовлена зі срібла 925 проби, пояснили в Нацбанку.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк незвично відреагував на введення Томосу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути