четвер, 01 березня 2018 21:10

Нацбанк дав прогноз, скільки ще років українці їхатимуть на заробітки

Нацбанк дав прогноз, скільки ще років українці їхатимуть на заробітки
За останні 2 роки міграція призвела до зменшення робочої сили в країні на 5-8%. Раніше зменшення було 3-4%. Фото: Українські Новини

Трудова міграція з України залишатиметься високою ще 2-3 роки, але в середньостроковій перспективі почне знижуватися.

"Високий рівень еміграції, в тому числі до Польщі, серйозна причина для занепокоєння. Кількість українських заробітчан варіюються від 1,3 до 2,3 мільйона осіб. У короткостроковій перспективі ми прогнозуємо, що еміграція продовжить зростати. Однак у середньостроковій ситуація покращиться. Очікується наближення рівнів заробітної плати до європейських і покращення якості життя в Україні", - вважає директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Сергій Ніколайчук, повідомили у прес-службі відомства.

Протягом останніх п'яти років відбулися зміни в напрямках трудової міграції українців.

"У 2012 році понад 40% мігрантів працювали в Росії. На Польщу припадало близько 15%. У 2017 році у Польщі вже працювало майже 40% трудових мігрантів. У Росії їх було близько 25%. Таким змінам посприяли більш жорсткі умови видачі віз з російської сторони. Польща, навпаки, послабила візові вимоги. Крім того, три роки тому основними мігрантами бути жителі західної частини України. Зараз значну частину складають жителі східної частини країни", - каже Сергій Ніколайчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт розповіла, кого не вистачає на ринку праці

За його словами, у третьому кварталі 2017 року іноземці, що працюють в Польщі, перерахували за кордон 3,5 млрд злотих Це на 1,7 млрд злотих більше порівняно з попереднім роком. За даними національного банку Польщі 91% від загальних переказів перераховано в Україну.

"За останні 2 роки міграція призвела до зменшення робочої сили в країні на 5-8%. Раніше зменшення було 3-4%. Найчастіше трудовими мігрантами є чоловіки — 70%. У віковому розрізі близько 35% - емігранти до 30 років. Ще кілька років тому чисельність молодих емігрантів була значно нижчою", - додав Ніколайчук.

Він підсумував, що найближчим часом в Україні очікується зниження рівня безробіття. Адже заробітна плата в номінальному вимірі зросла близько на 38%, в реальному - на 19%.

За результатами дослідження Київського міжнародного інституту соціології, 31,6% українців хочуть жити в більш комфортних умовах. 9,4% - не можуть себе професійно реалізувати в Україні. 45,2% готові виїхати за кордон для того, щоб отримувати більше грошей.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанк дав прогноз, скільки ще років українці їхатимуть на заробітки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути