Ексклюзиви
понеділок, 25 травня 2020 20:24

"Можемо опинитися в ситуації зростаючого хаосу" - економіст про $5 млрд від МВФ

"Можемо опинитися в ситуації зростаючого хаосу" - економіст про $5 млрд від МВФ
Які ризики отримаємо з траншем МВФ - Борис Кушнірук. Фото: Facebook/Борис Кушнірук

Відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом свідчить про те, що наші західні партнери залишаються з Україною, вважає економіст Борис Кушнірук. Україна та МВФ на рівні персоналу погодили (staff level agreement) нову програму Stand-bу розмірі $5 мільярдів, яка розрахована на 18 місяців.

"Якби цього траншу не отримали, то не вистачило б на виплати пенсіонерам та малозабезпеченим. Мали б проблеми з фінансування важливої галузі безпеки і оборони", - додає.

У той же час програма є короткостроковою, зауважує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з доларом наступного тижня

"До кінця наступного року вже маємо ці кошти повернути. Незрозуміло як це робити, бо будуть фінансові проблеми не тільки у цьому році, а й гарантовано в наступному. Враховуючи, що офіційно у нас дефіцит державного бюджету 300 мільярдів гривень, то навіть сукупно з усіх джерел фінансування не зможемо цю прогалину закрити. Цього року ще треба заплатити 3 мільярди попередніх боргів. Та й сума доходів до бюджету буде меншою, ніж запланував уряд. І дефіцит може ще зростати. Звідки його будуть фінансувати, відповіді уряду нема. Схиляються до друкування грошей. Виникає питання, чи не опинимося в ситуації зростаючого хаосу і проблем фінансування видатків держбюджету ще до кінця року", - пояснює Кушнірук.

Гроші від Міжнародного валютного фонду направлять на збереження платіжного балансу та підтримку бюджету України, заявив президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «"Можемо опинитися в ситуації зростаючого хаосу" - економіст про $5 млрд від МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути