понеділок, 11 квітня 2011 22:15

Менше 1% виробників дотримуються законодавства про безпечність харчів - експерт

Менше 1% виробників дотримуються законодавства про безпечність харчів - експерт

В Україні менше 1% виробників дотримуються законодавчої вимоги про створення на своїх підприємствах систиеми управління безпечністю харчової продукції.

Про це заявив спеціаліст із харчової безпеки відповідного проекту Міжнародної фінансової корпорації Юрій Зваженко в ефірі Першого ділового каналу.

"В Україні з 2005 року діє хороший прогресивний закон про безпечність та якість харчової продукції. Зокрема, у ньому зазначено, що виробники повинні розробляти і запроваджувати у себе систему управління безпечністю харчової продукції. З різних причин ця вимога виконується не так ефективно, як би того хотілося. Ми можемо говорити по тим даним, які є, що дуже мало підприємств запровадило цю систему, можливо, менше 1% українських виробників від загальної їх кількості. Але ті, які запровадили, є найбільш успішними", - зазначив він.

За його словами,  є декілька проблем, які гальмують процес запровадження таких систем.

"На наш погляд, перша проблема - це брак розуміння важливості цього питання і брак відповідальності з боку виробника. Друге - це брак ресурсів", - сказав експерт.

Зваженко підкреслив, що підхід до визначення безпечності харчової продукції, який діє в Україні, залишився від Радянського союзю.

"Він направлений на те, щоб контролювати безпечність вже виготовленої продукції. Виробник виробляє продукцію, потім її відправляють в лабораторії, вони тестують її і говорять: ця продукція безпечна або не безпечна; якісна або не якісна. Перевага цього метода в тому, що він досить точний. Недоліки є в тому, що він не гарантує безпеки, якщо продукція була виготовлена не безпечно. Але ніхто не гарантує що така продукція не потрапить до споживача", - наголосив він.

"Підходи, які застосовуються у розвинених країнах, вони базуються на запровадженні виробниками харчової продукції систем управління безпечністю. Цей підхід налічує вже 50 років історії і зарекомендував себе як дуже надійний. Тобто виробник має гарантувати безпеку продукції вже на етапі її виробництва", - додав спеціаліст.

Зараз ви читаєте новину «Менше 1% виробників дотримуються законодавства про безпечність харчів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути