Ексклюзиви
вівторок, 12 травня 2015 15:55

Меморандум про реструктуризацію валютних кредитів не влаштовує позичальників

Меморандум про реструктуризацію валютних кредитів не влаштовує позичальників
Фото: УНН

Меморандум між Національним банком та банками про реструктуризацію валютних кредитів допоможе лише двом відсоткам позичальників.

Про це в коментарі Gazeta.ua заявила одна з керівників акцій протесту валютних позичальників, голова ГО "Наш час" в Харкові Вікторія Паскалова.

"Самого тексту меморандуму ніхто не бачив. Я знаю про кілька варіантів. Окрім того, меморандум — не закон, якого мають дотримуватись усі. Це договір про наміри — хочу виконую, хочу — ні. Якщо під цей меморандум підпадає всього два відсотки валютних позичальників, то й добре. Під умови не підпадають навіть ті, хто брав кредит на купівлю трикімнатної квартири в "хрущівці". Бо вони 62 квадратних метра площею. Це - висмоктане з пальця не зрозуміло що. Деякі позичальники ходили в банки, які підписали цю угоду, то їм сказали, що ні про який меморандум не чули", - зазначила Паскалова.

Вона додала, що валютні позичальники домагатимуться прийняття в другому читанні законопроекту №1558 "Про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті".

Нагадаємо, сьогодні почав діяти меморандум, що дозволяє громадянам перевести валютні кредити у гривню у зв'язку з кризою 2014 року.

Його вже підписали такі фінустанови: "Український професійний банк", "Альфа-Банк", "Надра", "Михайлівський", "ПриватБанк", "Грант", "Регіон-банк", "Дельта Банк", "Фідобанк", "Платинум Банк", "Креді агріколь банк".

НБУ повідомляє, що для реструктуризації боргу позичальнику потрібно письмово звернутися в банк і отримати письмову відповідь. У випадку відмови банку, позичальник має направити письмове звернення до комісії при громадській раді, яка буде створена найближчим часом.

Меморандум передбачає реструктуризацію споживчих кредитів в інвалюті, отриманих під заставу нерухомості, залишок за основним боргом яких не перевищує 2,5 млн грн за курсом на 1 січня 2015 року. Це близько 158,5 тис. дол.

Документ вводить поняття "соціального житла" - це квартира до 60 кв. м або житловий будинок до 120 кв. м. За валютними кредитами для купівлі такого житла під його заставу банки  зобов'язалися під час конвертації у гривню списати до 50% кредиту. Для кредитів на житло більшої площі після конвертації банки пропонують списати не менше 25% кредиту.

Зараз ви читаєте новину «Меморандум про реструктуризацію валютних кредитів не влаштовує позичальників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути